Nieuw radarsysteem voorkomt botsingen

Sat Mar 02 2024

03 02

Nieuw radarsysteem voorkomt botsingen

02/10/2023

Door Ad Spijkers

Bosch Rexroth breidt aanbod aan assistentiefuncties voor off-road toepassingen uit met eenvoudig te integreren totaaloplossing.


     

Bescherming tegen botsingen speelt een belangrijke rol in de off-highway sector. Exploitanten willen ongevallen met behulp van waarschuwingssignalen en assistentiesystemen tot een minimum beperken. Fabrikanten van machines hebben daarvoor betrouwbare en eenvoudig te implementeren systeemoplossingen nodig. Deze helpen bijvoorbeeld om het overzicht te behouden in verwarrende werksituaties en om dreigende gevaren in een vroeg stadium te herkennen.

Een nieuw, op radar gebaseerd systeem om botsingen te voorkomen van Bosch Rexroth verhoogt de veiligheid van terreinvoertuigen en vereenvoudigt tegelijkertijd de ontwikkeling. Met behulp van de modulaire, eenvoudig te integreren oplossing voor botsbeveiliging kunnen ongelukken worden voorkomen, zelfs als er sneller wordt gereden.De beproefde ultrasone technologie van Bosch Rexroth bestrijkt een bereik van dichtbij tot ongeveer 5 m. De nieuwe op radar gebaseerde oplossing is ook geschikt voor langere afstanden en hogere snelheden.

Modulair systeem

Het modulaire systeem voor het voorkomen van botsingen is gebaseerd op beproefde componenten van het Bodas-ecosysteem. Dit biedt fabrikanten van terreinvoertuigen een holistische oplossing van de sensor tot de voertuigaandrijving. Na een basisgeschiktheidstest met betrekking tot de rijsnelheden en het remvermogen van de betreffende machine aan het begin van het project, kunnen machinebouwers onmiddellijk beginnen met de integratie en inbedrijfstelling van het systeem met weinig ontwikkelingsinspanningen.

Een deel van de hardwarebasis zijn beproefde autoradarsensoren van Bosch, die zijn aangepast voor het off-highway-gebied met zijn verschillende terreinen zoals gras, grind en asfalt. Andere componenten zijn onder meer de Bosch traagheidssensor MM7.10, een Rexroth-controller (bijvoorbeeld RC 40 small) en aanpasbare softwarecomponenten. Deze bevatten de nodige intelligentie zodat terreinvoertuigen in een vroeg stadium botsingsrisico's kunnen detecteren om het bedienend personeel te waarschuwen, de snelheid te verlagen of een noodremming te initiëren.

Van voelen tot handelen

De Rexroth-oplossing gebruikt de stuurhoek en de eigen snelheid van de machine om de verwachte route te berekenen en classificeert gedetecteerde objecten op basis van hun botsingskans. Afhankelijk van het concept van de machinefabrikant krijgt bedienend personeel een visuele, akoestische of haptische indicatie van het geïdentificeerde gevaar. Bij een dreigende botsing negeert het systeem het acceleratieverzoek van het cabinepersoneel en verlaagt het de snelheid met behulp van de hydrostatische aandrijving.

Dankzij de CAN-interface staat het systeem open voor rijaandrijvingen van verschillende fabrikanten. Rexroth rijaandrijvingen zijn al 'Radar Ready' dankzij hun Rexroth Drive Controller. Het ISO 21815-conforme systeem kan in beide rijrichtingen of in slechts één richting worden gebruikt.

Bosch Rexroth wil de systeemoplossing vanaf het eerste kwartaal van 2024 voor verschillende toepassingen beschikbaar hebben. In de toekomst zal de oplossing worden aangevuld met een echografiesysteem of een videocamera. Dit betekent dat gevaren op korte afstand bij lage snelheden, maar ook op grotere afstanden en bij hogere snelheden ideaal kunnen worden gedetecteerd.

Foto: Bosch Rexrothx