Beckhoff breidt XPlanar systeem uit

Wed Apr 24 2024

04 24

Beckhoff breidt XPlanar systeem uit

11/11/2022

Door Ad Spijkers

Drageridentificatie, nieuwe dragervarianten, extra functionaliteit en dragerkoppelingen zorgen voor nog flexibeler producttransport.


     

Het Beckhoff XPlanar planaire motorsysteem voor zwevend producttransport met maximaal zes vrijheidsgraden werd in 2018 op de markt gebracht. Sindsdien is de functionaliteit continu uitgebreid. Met de nieuwe drageridentificatie, dragers voor tweeweg bediening op een tegel, rechthoekige dragers en dragerkoppeling kunnen producten nu nog flexibeler worden gehanteerd.

Dankzij bumpers met ID-functie kunnen de XPlanar dragers worden geïdentificeerd door het individuele serienummer van de drager uit te lezen. De ID-bumper kan eenvoudig op de drager worden gemonteerd of achteraf worden gemonteerd en vereist geen extra hardware. Op deze manier is een volledige opvolging van dragers en producten mogelijk - ook na een stroomstoring. Bovendien kunnen referentieruns voor het opstarten van het systeem vervallen als de applicatie dienovereenkomstig is geprogrammeerd.

Nieuwe dragers

De nieuwe XPlanar drager APM4221, de op één na grootste versie uit de APM4xxx-familie, is ontworpen voor een draagvermogen tot 1 kg. Dit type is geschikt voor het hanteren van kleine producten met een hoge verpakkingsdichtheid. Met afmetingen van 127 mm x 127 mm kan het zelfs in tweeweg worden gebruikt op tegels met de juiste afmetingen. Hierdoor kan een volledige productiecyclus inclusief retour worden gerealiseerd met een minimale footprint op slechts één tegelbreedte.

Hetzelfde geldt voor de eveneens nieuwe rechthoekige drager van 115 mm x 155 mm, type APM4230 met een draagvermogen tot 0,8 kg. Als het tegeloppervlak met een tweede spoor wordt verlengd, is met de eveneens nieuwe rechthoekige drager APM4350 (155 mm x 235 mm) zelfs een drieweg transport van langwerpige producten tot 3,0 kg mogelijk.

De XPlanar drager APM4550 is de grootste uitvoering (235 mm x 235 mm) met een draagvermogen tot 4,2 kg. Deze is geschikt voor het hanteren van grotere en zwaardere producten. Om individuele eisen te realiseren, kunnen ook complexere werkstukdragers en constructies worden gebruikt.

Ook ladingen boven de 4,2 kg kunnen met XPlanar worden verplaatst en gepositioneerd: Met behulp van een adapter kunnen meerdere dragers mechanisch star aan elkaar worden gekoppeld; het laadvermogen neemt daarbij lineair toe. Als er bijvoorbeeld vier van deze dragers zijn gekoppeld, is het maximale draagvermogen 14,8 kg minus het adaptergewicht.

Foto: Beckhoff