Safety en security voor onbemand transport

Tue Apr 23 2024

04 23

Safety en security voor onbemand transport

06/10/2022

Door Ad Spijkers

Pilz biedt fabrikanten een nieuw oplossingenpakket, bestaande uit safety en security, voor de beveiliging van onbemande transportsystemen.


     

De totaaloplossing bestaat uit veilige ruimtebewaking voor de bescherming van mens en voertuig tegen botsingen en uit veilige verwerkingseenheden en bescherming tegen manipulatie. Pilz biedt hiermee safety en security voor mobiele toepassingen uit één hand - voor railgebonden of vrij navigerende onbemande transportsystemen.

Opbouw

De totaaloplossing bestaat uit de veiligheidslaserscanner PSENscan (bescherming van mens en voertuig tegen botsingen), het modulaire veiligheidsrelais myPNOZ of de configureerbare kleine besturing PNOZmulti 2 (als verwerkingseenheden) en de industriële firewall SecurityBridge (bescherming tegen manipulatie). Verschillende bedienings- en signaleringsapparatuur zoals de verwerkingseenheid van het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode fusion, PITreader, de noodstopknop PITestop en de mutinglampen PITsign maken een efficiënte bewaking voor gebruikers compleet.

De totaaloplossing omvat voor het eerst ook de bescherming tegen manipulatie bij mobiele toepassingen. De inbegrepen security-oplossing via de firewall SecurityBridge beveiligt bestuurderloze transportvoertuigen of -systemen tegen ongeoorloofde toegang tijdens hun radiografische communicatie. Deze oplossing zorgt er op betrouwbare wijze voor dat tijdens het gebruik niemand zonder toestemming toegang tot het interne IT-netwerk van het mobiele platform kan krijgen. Het onbemande voertuig en zijn kaartgegevens blijven dus beveiligd en de productiviteit is gewaarborgd.

Veilige scannertechnologie

De veiligheidslaserscanner PSENscan in het oplossingenpakket maakt de beveiliging en productieve ruimtebewaking van mobiele platforms mogelijk. Bij railgebonden voertuigen detecteert PSENscan ook bij hoge snelheden objecten langs de route en past hij de waarschuwings- en veiligheidszones functioneel veilig aan. PSENscan biedt maar zeventig beschermingsvelden. Deze maken ook bij vrij navigerende onbemande transportsystemen en een dynamische beschermingsveldaanpassing mogelijk. Daarbij leveren de ROS-pakketten van de PSENscan de gegevens voor het dynamisch navigeren van BTS. Gebruikers kunnen deze gegevens gebruiken voor hun eigen SLAM-algoritme (Simultaneous Localisation and Mapping).

Als op het onbemande transportsysteem meer veiligheidsfuncties zoals noodstop moeten worden gedekt, kunnen gebruikers een flexibele productoplossing gebruiken. Deze bestaat uit de PSENscan en het modulaire veiligheidsrelais myPNOZ. Als de eisen veranderen, kan dit relais bij een toekomstige uitbreiding van de functionaliteit naar believen worden uitgebreid. Dit zorgt voor een hoge mate van flexibiliteit bij het ontwerpen van mobiele toepassingen.

Met de configureerbare kleine besturing PNOZmulti 2 met Motion Monitoring-module biedt Pilz bovendien een efficiënte en flexibele oplossing voor complexere beschermingsveldaanpassingen bij vrij navigerende BTS.

Foto: Pilz