Robotics Innovation Award voor Avular

Sat Mar 02 2024

03 02

Robotics Innovation Award voor Avular

20/04/2022

Door Ad Spijkers

Eindhovens bedrijf is dit jaar de enige Nederlandse onderneming in de RBR50.


     

Al meer dan tien jaar belichten de RBR50 Robotics Innovation Awards van het Amerikaanse tijdschrift Robotics Business Review de meest creatieve en invloedrijke innovaties van over de hele wereld die de staat van robotica hebben verbeterd. De RBR50 Robotics Innovation Awards worden gezien als indicator van leiderschap op het gebied van robotica-innovatie en zijn ook een kritische maatstaf voor de groei van de roboticasector.

Innovatie essentieel

Voor de roboticasector is de rol, het belang en de impact van innovatie nog nooit zo groot geweest. Bovendien zijn het meerdere aspecten – technologisch, zakelijk en markt – die samenwerken om de algemene groei van de roboticasector te versnellen. Als gevolg hiervan vieren de RBR50-awards robotica-innovatie in al zijn vormen, waaronder:

  1. Bedrijfs- en managementinnovatie – Bedrijfs- en managementinitiatieven of -praktijken die de commerciële reputatie van een bedrijf versterken, de groei van de roboticasector bevorderen of de samenleving verbeteren.
  2. Innovatie van technologie, producten en diensten – Nieuwe commerciële oplossingen die een positieve invloed kunnen hebben op de markten of de roboticasector als geheel.
  3. Toepassing en marktinnovatie – Sectorspecifieke, nieuw ontwikkelde applicaties die waarde leveren, toegang bieden tot nieuwe markten of de prestaties verbeteren ten opzichte van bestaande benaderingen (d.w.z. productiviteit verbeteren, kwaliteit verhogen, kosten verlagen, enz.).

Het zal u niet verbazen dat de RBR50 Robotics Innovation Awards voornamelijk Amerikaanse bedrijven telt. Uiteindelijk zijn de Amerikanen net zo chauvinistisch als de Fransen, Engelsen en Duitsers. En van die Amerikaanse bedrijven verdenk ik er toch wel een paar van, dat ze niet weten waar Europa en China ligt. Vorig jaar telde de lijst twee Nederlandse bedrijven (Accerion en QLayers), dit jaar is alleen Avular in Eindhoven in de lijst te vinden, en wel in de subcategorie Productinnovatie.

Avular

Het bedrijf kreeg zijn vermelding op grond van de Essentials, functionele kerncomponenten, waaronder reken-, connectiviteits- en communicatie-, perceptie- en navigatiemodules. Avular introduceerde deze bouwstenen voor ingenieurs om snel prototypes te maken en autonome mobiele robots (AMR's) te bouwen in december 2021. De oplossing bevat functionele blokken die allemaal klaar zijn voor integratie en worden ondersteund door software, waaronder de eigen Celebra software of het open-source Robot Operating System (ROS).

Essentials is een logische productuitbreiding voor robotica-platformontwikkelaar Avular. Het bedrijf maakte naam door zowel een compleet vliegend droneplatform als een AMR-platform te ontwikkelen. Essentials omvat de benodigde real-time computercomponenten voor het bouwen van een mobiele robot van bijna elke grootte. De units zijn verkrijgbaar in drie verschillende industriële vormfactoren.

De Exploration-versie is de goedkoopste en ontworpen voor het maken van prototypes van nieuwe systemen. De Industrial uitvoering is waterdicht (IP65) en inclusief industriële connectoren. De duurste Rugged-versie is ontworpen voor de meest veeleisende mobiele robotplatforms voor buiten. Robotbouwers hoeven alleen de motoren, tandwieloverbrenging en motorversterkers voor hun robot te ontwerpen, specificeren en inkopen.

Het real-time besturingssysteem Cerebra kan eenvoudig worden geïmplementeerd op elk van de Essentials-eenheden om een robottoepassing te configureren, besturen en programmeren. Essentials is ook compatibel met de ROS-software voor ontwikkelaars die de voorkeur geven aan een open-source ontwikkelplatform.

U kunt The Robot Report April 2022 Digital Edition met de RBR50 Robotics Innovation Awards downloaden. Een reportage over Avular vindt u in Robot Magazine 1 van dit jaar.

Foto: Avular