Robots en drones voor mijnenruiming

Tue Oct 22 2024

10 22

Robots en drones voor mijnenruiming

20/08/2024

Door Ad Spijkers

Een Oekraïense tech-ondernemer in Denemarken wil mijnenruiming in Oekraïne goedkoper, sneller en veiliger maken.


     

Met de huidige technologie duurt het meer dan zeventig jaar en kost het 33,5 miljard euro om Oekraïne te verlossen van een mijnengebied van 144.000 km2. Een Oekraïense tech-ondernemer is verhuisd naar Odense om met zijn bedrijf Dropla Tech hulp de ontwikkeling van zijn robotica- en drone-oplossing te versnellen. Een deel van de oplossing wordt al geproduceerd en getest in Oekraïne.

Oekraïne is momenteel het meest ondermijnde land ter wereld. Het huidige ruimingsproces is pijnlijk traag, gevaarlijk en kostbaar. Het land heeft gewoon niet de tijd om te wachten of het geld om te investeren. Met de huidige technologieën kost het ongeveer € 1 tot € 3 om 1 m2 te ontmijnen. Door robotica en AI in te zetten, kunnen we mijnen sneller, goedkoper en veiliger maken. Met de robotoplossing is de prijs van het ontmijnen te verlagen tot € 0,10/m2 en de benodigde tijd van zeventig jaar naar twaalf jaar.

Voedselvoorziening

Ontmijnen is ook een kwestie van voedselvoorziening. Volgens de Verenigde Naties was Oekraïne vóór de Russische invasie een belangrijke voedselleverancier. Het land voedde meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd en was goed voor 10% van alle verkochte gewassen. De Russische invasie heeft de voedselvoorziening in het land ernstige schade toegebracht.

26.000 km2 landbouwgrond in bevrijde gebieden is getroffen door landmijnen en niet-ontplofte munitie vanwege de Russische agressie. Dat is het equivalent van de helft van Denemarken. De landbouwgrond is door de hoge economische productie en het cruciale belang van de voedselvoorziening een topprioriteit om te ontmijnen.

Werking

Dropla van start-up Dropla Tech is een hulpmiddel om mijnenruimingsoperaties te ondersteunen. Het landmijndetectieplatform combineert dronezwermtechnologie met multimodale sensorfusie en een vloot onbemande grondvoertuigen die bevestiging van de veiligheidszone mogelijk maken.

De meeste mijnenruimingsoplossingen gebruiken één drone tegelijk, maar Dropla zet een zwerm van zes autonome luchtvaartuigen tegelijk in. Hierdoor is het mogelijk om een groter gebied sneller te bestrijken, tot 0,5 km2 per dag. De drones detecteren landmijnen via optische, magnetische en elektromagnetische sensoren en sturen gegevens naar een computerstation, dat een digitale oppervlaktekaart met geografische informatie maakt met de locatie van bedreigingen.

Vervolgens verwijderen de op afstand bestuurde onbemande voertuigen op de grond van Dropla vegetatie en zorgen ervoor dat er geen bedreigingen onopgemerkt blijven. Deze voertuigen zijn ontworpen om een detonatie van anti-personele mijnen te weerstaan die bij de eerste inspectie gemist had kunnen worden. Het resultaat is dat het land veilig is voor een mijnenruimingsploeg om te betreden en mijnen te ruimen.

Test in Oekraïne

De onbemande voertuigen op de grond van Dropla worden momenteel getest door de ontmijningsorganisaties van de Oekraïense overheid. De voertuigen worden geproduceerd door het productieteam van Dropla Tech in het land en kosten slechts 10.000 euro. Dat is een fractie van de 1,2 tot 1,5 miljoen euro die nodig zijn voor oudere, op afstand bestuurbare grondvoorbereidingsvoertuigen voor mijnenruiming.

De neurale netwerken van Dropla worden getraind op gegevens van meer dan 300 landmijnen en niet ontplofte munitie (Unexploded Ordnance, UXO) die zijn verzameld op hun eigen testlocatie in Oekraïne. De gecombineerde drone--zwerm-oplossing is nog in ontwikkeling en zal naar verwachting over zes maanden klaar zijn. Dropla streeft ernaar de grootste leverancier te worden van trainingsdatasets voor AI-mogelijkheden in landmijndetectie en 1,8 miljoen gelabelde frames te leveren tegen het einde van 2024.

Keuze voor Odense

Startup Dropla Tech krijgt hulp van het Danish Technological Institute (DTI) om zijn bedrijfsplan te versterken, zijn technologie te ontwikkelen en toegang te krijgen tot financiering. Voor Dropla is Odense met zijn schat aan expertise in robotica de juiste plek om bedrijf en technologie te versnellen. De focus ligt op het gereedmaken van de sensorfusie- en zwermoplossing voor gebruik in Oekraïne, terwijl ik het ecosysteem van defensie-startups versterk.

Denemarken heeft meer dan 60 miljard Deense kronen (8 miljard euro) toegewezen voor militaire steun aan Oekraïne, inclusief een programma om apparatuur van Deense bedrijven aan te schaffen. Dropla Tech wil dit inkoopproces ingaan.

Foto: Dropla Tech