Dobot introduceert krachtige cobot

Fri Mar 29 2024

03 29

Dobot introduceert krachtige cobot

24/04/2023

Door Ad Spijkers

De CR20A high payload cobot is gebaseerd op een nieuwe generatie technologiearchitectuur.


     

De nieuwe cobot van Dobot heeft een laadvermogen van 20 kg, een werkradius van 1700 mm en een herhaalnauwkeurigheid van ± 0,1 mm. Hierdoor is hij geschikt voor het hanteren van zware lasten, verpakken, palletiseren en het bewerken van grote werkstukken en langenaadlassen in complexe scenario's.

Krachtige cobot

De CR20A is gebaseerd op Dobot's nieuwe generatie technologiearchitectuur en geavanceerde dynamische algoritmen. Hierdoor wordt de trilling van de CR20A tijdens stops op hoge snelheid met 50% verminderd. De cobot heeft een hogere betrouwbaarheid om de productie-efficiëntie in scenario's met zware belasting te verbeteren. Bij palletiseertoepassingen kan hij tot zeven artikelen per minuut stapelen. De cobot is compatibel met de meeste standaard Europese en Amerikaanse palletformaten, met een maximale palletafmeting van 1219 mm × 1219 mm.

Dobot heeft software ontwikkeld voor palletiseren, lassen en andere complexe taken. Door de CR20A te combineren met deze procespakketten kunnen gebruikers oplossingen snel aanpassen en implementeren. Dit kan met een paar eenvoudige instellingsstappen, waarmee wordt voldaan aan de eisen van kleine series en flexibele productie.

Veiligheidsvoorzieningen

Voor een cobot met een hoog laadvermogen is veiligheid een fundamentele vereiste. De CR20A maakt gebruik van een elektromagnetisch rembeschermingsmechanisme. Dit treedt automatisch in werking in het geval van een stroomuitval. Hierdoor wordt voorkomen dat het eindgereedschap van de robot valt en ervoor zorgt dat er geen verplaatsing plaatsvindt tijdens het opstarten en afsluiten, waardoor een veilige werking van de robot wordt gegarandeerd.

In productietoepassingen kan de werkelijke belasting van de robot veranderen als gevolg van procesaanpassingen. Om problemen veroorzaakt door aanzienlijke belastingsafwijkingen te voorkomen, heeft de CR20A een functie voor automatische belastingdetectie.

Gemakkelijk te gebruiken

De consistente productontwerpfilosofie van Dobot wordt weerspiegeld in het ontwerp van de CR20A met dubbele eindeffectorconnector. Hierdoor kan de cobot rechtstreeks op meerdere eindeffectoren worden aangesloten en worden gebruikt met een breed scala aan accessoires van derden. Deze functie vermijdt ook het probleem van complexe kabelimplementatie die de beweging van de robot kan belemmeren.

De CR20A ondersteunt Ethernet/IP- en Profinet-communicatie, maakt via een PLC verbinding met andere automatiseringssystemen en heeft 24 kanalen met universele IO-poorten die ondersteuning bieden voor PNP/NPN-switching, waardoor klanten een soepele automatiseringservaring krijgen.

Compleet aanbod

Bij veel productie- en logistieke processen zijn handling, assemblage en palletiseren van werkstukken van meer dan 10 kg wegen betrokken. Traditionele industriële robots zijn moeilijker in te zetten en missen flexibiliteit. Lichtgewicht collaboratieve robots kunnen niet voldoen aan de vereisten voor laadvermogen en armlengte. De CR20A-robot met zijn hoge laadvermogen en grote werkradius vult het gat tussen beide.

Met de CR20A-robot met hoog laadvermogen biedt het merk nu een compleet productaanbod met 0,5 kg tot 20 kg laadvermogen. Hiermee kan Dobot een breed scala aan toepassingsscenario's bestrijken. Het bedrijf heeft een Benelux-vestiging in Tilburg.

Foto: Dobot