Robot bestrijdt gevlekte lantaarnvlieg

Sun Apr 28 2024

04 28

Robot bestrijdt gevlekte lantaarnvlieg

13/06/2023

Door Ad Spijkers

Amerikaanse onderzoekers hebben een autonome robot ontwikkeld om de verspreiding van gevlekte lantaarnvliegen te beheersen.


     

Gevlekte lantaarnvliegen (Lycorma delicatula) komen voor in het oostelijke deel van de Verenigde Staten, maar er wordt voorspeld dat ze zich over het hele land zullen verspreiden. Van deze invasieve insecten is bekend dat ze economisch belangrijke gewassen vernietigen. Ze voeden zich met een breed scala aan planten en producten, waaronder druiven, appels, hop, walnoten en veel verschillende soorten hardhout. Alleen al in de staat Pennsylvania hebben ze het potentieel om de economie jaarlijks 300 miljoen dollar schade te berokkenen.

Bestrijdingsrobot

Door nu te investeren in een robot om de insecten te bestrijden, bespaart het land hoge kosten in de toekomst. De robot is ontwikkeld door een onderzoeksteam van het Robotics Institute van Carnegie Mellon University in Pittsburgh.TartanPest zou kleine boeren en het bredere voedselsysteem ten goede kunnen komen door de chemische vervuiling van gewassen te verminderen, de efficiëntie op boerderijen te verhogen en arbeidskosten voor boeren te besparen.

De TartanPest gedoopte robot gebruikt een volledig elektrische tractor, een robotarm en computer vision om velden en bossen te doorkruisen terwijl het massa's gevlekte lantaarnvliegeieren detecteert en vernietigt. De eimassa's bevatten 30-50 eieren en zijn vaak te vinden op bomen, rotsen, tuinmeubilair en roestige metalen oppervlakken. De eitjes worden in de herfst gelegd en komen in de lente uit, waarbij elk jaar een nieuwe generatie van het ongedierte wordt geboren.

Het team creëerde TartanPest door een robotarm te monteren op de basis van een volledig elektrische Amiga microtractor van Farm-ng in Watsonville (Californië). TartanPest gebruikt een deep learning model dat is verfijnd op een uitgebreide beelddataset. Deze is gemaakt op basis van 700 afbeeldingen van massa's gevlekte lantaarnvliegeieren om ze te identificeren en van oppervlakken te schrapen.

Foto: Carnegie Mellon University, Robotics Institute