Roterende module voor energietoevoer

Fri Mar 29 2024

03 29

Roterende module voor energietoevoer

28/09/2021

Door Ad Spijkers

Kunststof geleidegoot voor robots, handling- en camerasystemen van Igus bespaart tot 73% kosten.


     

Motion plastics specialist Igus heeft een licht compact kunststof roterende energietoevoersysteem op de markt gebracht. De nieuwe Polymer Rotation Module (PRM) is speciaal bedoeld voor krappe draaibewegingen van kabels en slangen. Het systeem bestaat uit een polymeer kabelrups en een wrijvingsarm kunststof geleidingskanaal.

Op deze manier kunnen gebruikers de levensduur van hun machines en systemen verlengen en tot 73% besparen op de aanschafkosten in vergelijking met een vergelijkbare stalen geleidegoot. Het nieuwe kabelrupssysteem is een uitbreiding van het assortiment complete sets die direct online kunnen worden besteld.

Kunststof goot

Willen camera's, robots of handlingsystemen 24/7 hun werk kunnen doen in de productie, dan moeten hun kabels goed worden beschermd. Naast sleepringen en roterende kabelrupsen bewegen de kabels en slangen veilig in rotatie op 360°. Bij de vorige roterende modules van Igus werd de ketting altijd in een stalen kanaal geplaatst. Die goot vormde een hoge kostenfactor, die met name voor gebruikers van kleinere toepassingen niet altijd aantrekkelijk was. Reden voor het bedrijf uit Keulen om speciaal voor compacte draaibewegingen een volledig kunststof goot te ontwikkelen.

Hiervoor vertrouwt Igus op slijtvaste dus duurzame high-performance kunststoffen. Het resultaat is een systeem dat tot 73% zuiniger is en tegelijkertijd tot 85% gewicht bespaart in vergelijking met een stalen kanaal. Een bijkomend pluspunt naast prijs en gewicht is, dat de kunststof goot is beschermd tegen corrosie. In het eigen laboratorium doorstond de complete kunststofverpakking meer dan drie miljoen dubbele slagen.

Compleet pakket

De roterende energietoevoersystemen hebben voordelen ten opzichte van sleepringen, omdat de kabels een gedefinieerde beweging krijgen. Bovendien kunnen meerdere media tegelijkertijd worden beheerd. De ketting is op elk moment te verstellen en kabels kunnen bij onderhoud snel worden verwisseld. Het systeem is als complete set in de online shop verkrijgbaar.

Het PRM roterende energietoevoersysteem, bestaande uit kabelrups, gedeelde kunststof geleidegoot en trekontlasting, is leverbaar met een buitendiameter van 200 mm tot 500 mm. Gebruikers kunnen ook terugvallen op kant-en-klare kits voor lineaire bewegingen van 8 m tot 200 m. Ze bestaan uit een kabelrups uit de beproefde en robuuste E4.1-serie, de bijbehorende verbindingselementen, trekontlasting, afscheiders, een geleidegoot met of zonder geleiderail, passende montagesets en een passende schroevendraaier.

Als de kabelrups na de levensduur van de machine en het systeem niet meer in gebruik is, neemt Igus deze terug en garandeert recycling. In ruil daarvoor krijgt de gebruiker een tegoed op basis van het nettogewicht.

Foto: Igus GmbH