Flinke groei Chinese robotmarkt

Mon Nov 28 2022

11 28

Flinke groei Chinese robotmarkt

20/09/2022

Door Ad Spijkers

De industriële roboticamarkt in China kent volgens cijfers van de IFR een sterke groei, met een nieuw record van 243.300 installaties in 2021.


     

"China leidde het wereldwijde herstel na de Covid-19-pandemie en was in 2021 goed voor de helft van de wereldwijde robotinstallaties", aldus Marina Bill, voorzitter van de International Federation of Robotics (IFR). "De groei is sterk in alle sectoren, met elektra en elektronica als dominante sector – een stijging van 30% tot 81.600 installaties. Ook de auto-industrie liet een sterk herstel zien. Dit werd voornamelijk gedreven door de productie van elektrische voertuigen in China. In 2021 steeg het aantal hier met 89% met 50.700 installaties."

Overheidssteun

In China veroorzaakt de vergrijzing van de bevolking een tekort aan arbeidskrachten en dat stimuleert de groei van robotautomatisering. De voortgaande robotisering van industrieën is eerder dit jaar door de overheid aangekondigd. Het vijfjarenplan voor de robotica-industrie, vrijgegeven door het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie in Bejing, richt zich op het bevorderen van innovatie. Hierdoor moet China een wereldleider worden op het gebied van robottechnologie en industriële vooruitgang.

Tegelijkertijd streven de autoriteiten ernaar de werkgelegenheid en de ondernemerskansen van afgestudeerden te vergroten. In juni werden achttien nieuwe beroepen aangekondigd door het Ministerie van Personeelszaken en Sociale Zekerheid, waaronder 'roboticatechnicus'. Dit beroep richt zich op het onderzoek naar en de ontwikkeling van besturingsalgoritmen en besturingssystemen voor robots, evenals het gebruik van digitale simulatietechnologie.

China heeft nog steeds een groot potentieel voor verdere groei. De robotdichtheid van het land in de maakindustrie bedraagt 246 industriële robots per 10.000 werknemers. Daarmee stond het land in 2020 wereldwijd op de negende plaats. Tien jaar geleden was de robotdichtheid in China slechts 15 eenheden.

Ill.: International Federation of Robotics