'Driver optional' trekker gelanceerd

Fri Apr 26 2024

04 26

'Driver optional' trekker gelanceerd

09/12/2022

Door Ad Spijkers

Startup levert de eerste zes door Nvidia Jetson modules aangestuurde tractor aan een drankenproducent.


     

Monarch Tractor uIt Livermore (70 km oostelijk van San Fransisco) heeft de eerste van zes Founder Series MK-V tractoren van de productielijn laten rollen. Constellation Brands, producent van wijn en gedistilleerde dranken en importeur van bier, is de eerste klant zijn die sleutels krijgt.

De levering sluit een ontwikkelingstraject van twee jaar af. Monarch is opgericht in 2018 levert zijn slimme tractor met het Nvidia Jetson edge AI-platform. De tractor combineert elektrificatie, automatisering en data-analyse om landbouwers te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen, de veiligheid op het veld te verbeteren, landbouwactiviteiten te stroomlijnen en de bedrijfsresultaten te verbeteren. Het voertuig verlaagt de energiekosten en de dieselemissies en helpt bij het verminderen van schadelijke onkruidbestrijdingsmiddelen.

AI in de landbouw

Onder de oprichters van Monarch Tractor bevinden zich veteranen uit de ontwikkeling van elektrische voertuigen. In 2021 lanceerde Monarch proeftestmodellen voor commercieel gebruik bij Wente Vineyards, eveneens in Livermore. De proef vergeleek het energieverbruik met dat van een dieseltractor. De Monarch trekker bespaarde meer dan $ 2600 aan jaarlijkse kosten.

Strategische investeerders in Monarch zijn onder meer de Japanse fabrikant van auto-onderdelen Musashi Seimitsu Industry Co, landbouwmachinefabrikant CNH Industrial en VST Tillers Tractors, een in India gevestigde machinebouwer en dealer van tractoren en werktuigen.

Techniek

Door gebruik te maken van zes Nvidia Jetson Xavier NX SOM's (systems-on-modules) zijn de Founder Series MK-V tractoren in wezen mobiele robots die supercomputers inpakken. Monarch heeft Jetson toegepast om tractoren te leveren die rijen binnen landbouwvelden veilig kunnen doorkruisen met alleen camera's. In bepaalde landbouwomgevingen is dit belangrijk omdat er niet altijd een GPS-signaal is, waar autonome buitenvoertuigen vaak op sturen. Het is ook cruciaal voor de veiligheid, aangezien de Monarch bedoeld is om volledig zonder bestuurder te werken.

De Founder Series MK-V heeft twee 3D-camera's en zes standaardcamera's. Met de zes Jetson edge AI-modules aan boord, kan het systeem modellen uitvoeren voor meerdere landbouwtaken in combinatie met verschillende werktuigen. Om duurzamere landbouwpraktijken te ondersteunen, zijn computer vision applicaties beschikbaar om deze met transfer learning te verfijnen voor het Monarch-platform om precisiespuiten en andere opties te ontwikkelen.

Foto: Nvidia