Stäubli Plug and Play voor TIA Portal

Sat Mar 02 2024

03 02

Stäubli Plug and Play voor TIA Portal

01/02/2022

Door Ad Spijkers

Programmering van de robots kan in de toekomst via Simatic PLC worden geïmplementeerd.


     

Met Unival Pi lanceert Stäubli een softwareoplossing waarmee robotprogrammering in de toekomst via de PLC kan worden geïmplementeerd. Dit gebeurt veilig, snel en efficiënt met behulp van plug-and-play in de Siemens TIA Portal. Dankzij deze optioneel verkrijgbare communicatie-interface kunnen gebruikers Stäubli-robots programmeren zonder fabrikantspecifieke, hoogwaardige taalkennis in hun vertrouwde omgeving.

Plug and play

Alle Stäubli-kinematica kan worden besteld met de Unival Pi optie. In deze configuratie is de communicatie-interface naar de PLC al volledig ontwikkeld. Het werkt analoog aan de reeds bekende Unival PLC-oplossing die is ontwikkeld voor programmeerbare logische controllers van alle gangbare fabrikanten. Klanten hoeven de robot met de Unival Pi versie alleen nog maar aan te sluiten op de Siemens-wereld en ze kunnen direct aan de slag. Waar PLC- en robotprogrammering in het verleden twee verschillende werelden waren, kunnen deze taken nu eenvoudig centraal worden afgehandeld door de PLC-programmeur via het Siemens TIA Portal.

De Simatic Robot Library wordt geleverd met een gebruiksklare communicatie-interface tussen Stäubli-robots en Siemens PLC's. Integratie van robots in complexe productielijnen of machines kan worden versneld, omdat de coördinatie tussen PLC-programmeur en robotprogrammeur onnodig is. Volgens de robotfabrikant zorgt de nieuwe methode voor tijdsbesparing tot 30% op programmeren en voor naadloze integratie in elke complexe productieomgeving. De complete set functieblokken om beweging uit te voeren is verkrijgbaar bij Simatic Robot. PLC en robot maken gebruik van dezelfde data, zodat ook maar één backup-punt nodig is.

Helemaal nieuw is de oplossing niet. Universal Robots zijn al langer te programmeren via het TIA Portal en de robots van ABB waren al vóór de corona-crisis te integreren in de besturingen van B&R.

Foto: Stäubli