iiQoT optimaliseert robotpark

Sat Mar 02 2024

03 02

iiQoT optimaliseert robotpark

27/09/2021

Door Ad Spijkers

Nieuw platform van Kuka levert real-time belangrijke gegevens over het gehele robotpark.


     

De Kuka iiQoT software is vanaf eind 2021 eerst als cloudoplossing verkrijgbaar en zal het op afstand bewaken van robotsystemen op elk moment en elke plaats efficiënter maken. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor probleemoplossing en conditiebewaking.

De software maakt gebruik van de voordelen van het Industrial Internet of Things (IIoT). Het platform verzamelt transparant en overzichtelijk conditiegegevens van een compleet robotpark, van de hardware tot de software en tot de controller. In plaats van uitsluitend de onbewerkte gegevens te visualiseren, levert Kuka iiQoT aanvullende oriëntatieparameters zodat meldingen eenvoudig geïnterpreteerd kunnen worden en storingen efficiënt verholpen.

Maximale bedrijfstijd

Het IIoT-platform maakt de weg vrij voor de Smart Factory.  De belangrijkste functies zijn systeembeheer, onderhoud, foutdetectie en conditiebewaking. Indien nodig kunnen gebruikers van Kuka iiQoT vanaf elke locatie inloggen op een individuele robot en cel en alle parameters real-time bekijken, inclusief toegang tot oudere gegevens. Hiervoor werken meerdere functiemodules optimaal samen.

Acht modules zorgen met talrijke functies voor het optimale overzicht over het robotpark. De modules werken optimaal samen en zijn afgestemd op eisen uit de industrie. Met het platform beschikt de gebruiker afhankelijk van zijn industriële toepassingen over waardevolle functies. Zo kunnen bij foutdiagnose de modules 'Fault Diagnosis', 'Messages' en 'Changelog' worden gecombineerd. Na een uitval, die via 'Notifications' onmiddellijk kan worden gemeld, kunnen gebruikers de gemiddelde reparatieduur en hiermee de productieverliezen reduceren. In combinatie met 'Condition Monitorin' zijn storingen zelfs te voorkomen.

Initieel als cloudoplossing

Kuka iiQoT is geschikt voor kleine en grote robotvloten. Als Software as a Service (SaaS) is de cloudoplossing maximaal flexibel en schaalbaar. Robots kunnen aan het park worden toegevoegd of eruit worden verwijderd. Zonder extra hardwarekosten is er altijd toegang tot de nieuwste versie. In de toekomst zal Kuka iiQoT ook verdere infrastructuren ondersteunen om zich probleemloos in de klantomgeving in te voegen.

In eerste instantie zal er een versie tegen een aantrekkelijke prijs zijn, om klanten voordelig en eenvoudig toegang tot IIoT te kunnen bieden. Om gebruikers van verdere meerwaarde in industriële omgevingen te kunnen laten profiteren, zijn slimme uitbreidingen gepland. Dit geldt bijvoorbeeld voor slijtage van aandrijvingen en motoren, payload, vroegtijdige signalen van mogelijke problemen en onderhoudstaken ('Predictive Maintenance'). Geïnteresseerden kunnen Kuka iiQoT op aanvraag gratis testen.

Ill.: Kuka