Prostaatchirurgie met MRI en robotica

Sun Oct 06 2024

10 06

Prostaatchirurgie met MRI en robotica

04/10/2024

Door Ad Spijkers

De nieuwe aanpak werkt zonder incisies, is patiëntspecifieker en moet complicaties voorkomen.


     

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe aanpak voor prostaatkankerchirurgie ontwikkeld door geavanceerde robotica en 'low-field' MRI-technologie te combineren. De wetenschappers zijn verbonden aan de Case Western Reserve University in Cleveland en de Vanderbilt University in Nashville.

Zonder incisies

Het onderzoek is gericht op het mogelijk maken van nauwkeurige, op de patiënt afgestemde prostaatkankeroperaties zonder de noodzaak van traditionele incisies. Het onderzoek markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van minimaal invasieve behandelingen voor prostaatkanker, met het potentieel om zowel de veiligheid als de efficiëntie voor patiënten te verbeteren.

De onderzoekers werken samen aan het aanpassen van een robot van Virtuoso Surgical in Nashville (een Vanderbilt startup) om prostaatkankerlaesies te verwijderen. Ze zullen de robot integreren met de low-field MRI-scanner van Promaxo in Oakland (Californië). In tegenstelling tot transrectale echografie kan deze scanner de prostaat kan afbeelden zonder chirurgische toegang tot de laesies te blokkeren.

Doelstelling

Het doel van de onderzoekers is om de complicaties te kunnen elimineren die gepaard gaan met het verwijderen van de hele prostaatklier om prostaatkanker te behandelen. Gerichte verwijdering van gelokaliseerde prostaatlaesies zou deze complicaties kunnen verlichten. Dit is echter een uitdaging omdat kankerweefsel er op endoscopische beelden identiek uit kan zien als gezond weefsel, waardoor nauwkeurige chirurgie moeilijk wordt.

De nieuwe robot zal chirurgische instrumenten zorgvuldig rechtstreeks naar prostaatkankerlaesies kunnen leiden die zijn geïdentificeerd in high-field MRI-beelden. Hierdoor kunnen chirurgen de behandeling richten op specifieke kankerlaesies.

Foto: Case Western Reserve University