Slim rolstoelbesturingssysteem gebruikt sensoren en kunstmatige intelligentie.
Okee, goed beschouwd is een slimme rolstoel (net als een exoskelet) geen robot, maar de gebruikte technologie heeft sterke overeenkomsten met die in 'echte' robots. Bovendien maakt het systeem het leven van een groep mensen een stuk aangenamer en kan het andere robotbouwers en systeem integratoren inspireren tot het ontwikkelen van nieuwe oplossingen.
Elektrische rolstoelen worden doorgaans bestuurd met een joystick, maar voor sommige gebruikers is dit fysiek niet mogelijk. Voor hen brengt CoMoveIT, een spin-off van KU Leuven, een slim rolstoelbesturingssysteem op de markt dat gebruik maakt van sensoren en artificiële intelligentie. Voor de verkoop zal CoMoveIT samenwerken met gespecialiseerde rolstoeladviseurs.
De nieuwe rolstoel heeft een hoofd-voet-besturingssysteem met sensoren en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om onwillekeurige bewegingen van de gebruiker te herkennen en te compenseren. Doordat het systeem zich continu aanpast, kunnen ook gebruikers met complexe bewegingsstoornissen een elektrische rolstoel bedienen.
Velen onder hen hebben goede intellectuele mogelijkheden, maar hun ernstige motorische problemen beperken hun opties. Het nieuwe rolstoelbesturingssysteem kan die motorische lock-in mee doorbreken. De spin-off kan deze groep rolstoelgebruikers meer autonomie, participatie en kwaliteit van leven geven.
Het nieuwe besturingssysteem, dat de naam CoMoveIT Smart kreeg, is goed nieuws voor mensen met complexe bewegingsstoornissen. Te denken valt aan patiënten met een hersenverlamming (cerebrale parese). Door hun aandoening maken zij veel onvrijwillige bewegingen, waardoor ze geen traditionele elektrische rolstoel kunnen bedienen. Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen. Het nieuwe rolstoelbesturingssysteem brengt daar verandering in en creëert een maximale onafhankelijke mobiliteit.”
Het CoMoveIT Smart-systeem zorgt voor de hoogst mogelijke onafhankelijkheid in persoonlijke mobiliteit. Het systeem is betrouwbaarder en effectiever in het navigeren van rolstoelen, vermindert stress en frustratie van gebruikers en vergroot hun onafhankelijkheid en vertrouwen. Dit resulteert in:
Met de lancering van CoMoveIT is de eerste spin-off voor KU Leuven Campus Brugge. Door de combinatie van gezondheid en technologie in haar product weerspiegelt deze spin-off de identiteit van deze campus. De campus in Brugge wil zich ontwikkelen als Health and Tech Campus. Zo werd onlangs grond aangekocht waar nu nog een autowasstraat op staat.
Foto: KU Leuven