Elektrische vacuümgrijper voor zwaar palletiseerwerk

Tue Mar 19 2024

03 19

Elektrische vacuümgrijper voor zwaar palletiseerwerk

03/03/2021

Door Liam van Koert

OnRobot brengt de VGP20 vacuümgrijper  op de markt. Hij is bedoelt voor het zwaardere palletiseerwerk, ook als het poreuze materialen betreft.


     

 

Grote, onhandelbare zakken hondenvoer, niet-luchtdichte verpakkingen van kleding en consumptiegoederen of omvangrijke, poreuze kartonnen dozen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van grootverpakkingen waar de nieuwe VGP20-grijper van OnRobot mee uit de voeten kan. De vacuümgrijper, die compatible met alle bekende robotmerken is, heeft dan ook een 'grijpvermogen' van 20 kilogram. 

“Onze klanten vroegen om een kostenefficiënte, eenvoudig te implementeren vacuümgrijper. Een die omvangrijke, zware lasten kan oppakken en tegelijkertijd slim genoeg is om een breed scala aan items te hanteren. Zoals bijvoorbeeld producten met onregelmatige vormen en poreuze oppervlakken”, zegt Enrico Krog Iversen, CEO bij OnRobot. “De VGP20 combineert kracht, intelligentie en gebruiksgemak dat concurreert met dure, complexe pneumatische grijpers.”

End-of-line-bewerkingen zoals palletiseren zijn arbeidsintensief en duur. Onderzoekers schatten dat de arbeidskosten hiervan gemiddeld 65% van de operationele budgetten van magazijnfaciliteiten uitmaken. Daarmee overstijgen ze de kosten voor nutsvoorzieningen, belastingen, distributie en huur bij elkaar.

Alleen al op basis hiervan is automatisering interessant voor bedrijven van elke omvang. Volgens onderzoekers is het gebruik van geautomatiseerde palletiseeroplossingen in de voedings- en drankensector sinds 2017 naar schatting gestegen met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van meer dan 13%. De verwachting is dat de waarde hiervan al in 2022 zal stijgen tot 390 miljoen dollar.

Kosten besparen

Volgens OnRobot kan het toepassen van een VGP20 tot kostenbesparingen van wel 90 procent leiden. Hierbij maken zij een vergelijking met pneumatische grijpers en het vervallen van de noodzaak tot perslucht - en dus ook de vaak energieslurpende compressoren en hun onderhoud. Of de pneumatische vergelijking altijd op gaat kan je je afvragen, maar als alternatief voor Bernouilli-grijpers, die vaak voor poreuze materialen worden ingezet zou dit zomaar een aanzienlijke besparing kunnen opleveren. Dat komt ook door het feit dat de grijper multifunctioneel inzetbaar is. De grijperkop, die over een eigen vacuümpomp en slim ventieleneiland beschikt, kan de onderdruk in elk van de 16 vacuümcups namelijk nauwkeurig regelen. Hiermee kunnen gebruikers het type grip dat wordt gebruikt in verschillende toepassingen variëren. Voorbeelden hiervan zijn de zachte grip die wordt gebruikt voor het hanteren van delicate items of de harde grip die nodig is voor grote, zware kartonnen dozen met poreuze oppervlakken.


Minder dure verpakkingsmaterialen


De kosten van karton voor verpakkingen zijn in de periode 2010-2020 met bijna 40% gestegen. Aangezien de e-commerce-sector een sterke groei doormaakt en de verwachting is dat de prijzen verder stijgen, zoeken verzenders naar goedkopere verpakkingsmaterialen. Dunner, poreuzer karton en lichte verzendzakken vormen echter een uitdaging voor traditioneel geautomatiseerd verpakken en palletiseren. De krachtige, aanpasbare OnRobot VGP20 kan deze dunnere en goedkopere verpakkingsmaterialen eenvoudig verwerken, waardoor verzenders flink kunnen besparen op automatiserings- en verzendingskosten.

Met de VGP20-grijper van OnRobot kan ook de luchtstroom van de grijper continu worden gemonitord. Als deze optie is geselecteerd en het vacuüm om welke reden dan ook wordt onderbroken, komt de robot onmiddellijk tot stilstand en verschijnt er een waarschuwing in de grijpersoftware.

“Efficiënt verpakken en palletiseren is cruciaal voor het succes van fabrikanten, e-commerce en logistieke bedrijven. Arbeidstekorten vormen echter een voortdurende uitdaging en het handmatig uitvoeren van deze taken is eentonig en niet bepaald ergonomisch”, zegt Iversen. “De krachtige en veelzijdige VGP20-grijper stelt bedrijven in staat deze taken te automatiseren. Hierdoor worden werknemers ontlast en wordt tegelijkertijd de algehele productiviteit en kwaliteit verbeterd.”