Sensoren en actuatoren integreren

Mon Apr 29 2024

04 29

Sensoren en actuatoren integreren

18/01/2024

Door Ad Spijkers

Een nieuwe mastermodule van Sigmatek maakt het aansluiten van sensoren en actuatoren in complexe machines zoals robotica eenvoudiger.


     

De compacte IIO 041 mastermodule uit de S-DIAS-serie van Sigmatek heeft vier SDCI-masterpoorten en vier digitale ingangen (+24 V DC/3,7 mA/0,5 ms). Met SDCI Single-Drop Digital Communication Interfaces (IO-Link) kan een onafhankelijke point-to-point-verbindingen gerealiseerd worden voor het aansluiten van intelligente actuatoren en sensoren volgens IEC 61131-9.

Voor intelligente systemen

De IIO 041-module is bedoeld voor toepassingen met veel intelligente actuatoren en sensoren, zoals in de robotica. Modules met SDCI kunnen eenvoudig in het systeem worden geïntegreerd. Deze integratie wordt steeds belangrijker gezien de toenemende complexiteit en flexibilisering in de productie en de hoge eisen die in kwaliteitsnormen worden gesteld.

SDCI-devices kunnen snel en eenvoudig worden geconfigureerd met behulp van een configuratie tool die is geïntegreerd in de Lasal software omgeving, de All-In-One engineering tool van Sigmatek. Hierdoor kan voor elke SDCI-unit een configuratiebestand (IODD) worden geladen tijdens de projectplanning en parametrering die moet worden uitgevoerd.

Het device kan eenvoudig in het totale systeem worden geïntegreerd, waardoor bekabeling aanzienlijk wordt geminimaliseerd en kosten worden verlaagd. Daarnaast wordt de inbedrijfstelling van een machine of systeem versneld en de productiviteit verhoogd. De nieuwe mastermodule meet 12,5 mm x 104 mm x 72 mm en omvat vier SDCI-Poorten (+24 V DC) en vier digitale ingangen (+24 V DC). De module voldoet aan IP20 en is UL gecertificeerd.

Sigmatek

De module en overige wordt in Nederland gedistribueerd door SigmaControl in Barendrecht. Dit bedrijf heeft gespecialiseerde kennis en producten van leveranciers als Sigmatek, Copa-Data, Kontrol en Kollmorgen. De kennis van zaken op met name motion control gerelateerde oplossingen en de klantgerichte aanpak leiden tot de kostenbesparende oplossingen.

Sigmatek is gevestigd in Lamprechtshausen (bij Salzburg). Het bedrijf ontwikkelt en produceert hardware zoals besturingssystemen, PLC’s, motion controllers, servosystemen, visualiseringunits en industriële PC’s. De bijbehorende software zoals programmering- en servicetools komen van de eigen R&D afdeling. 

SigmaControl exposeert op Vision, Robotics & Motion, stand 25, 5 en 6 juni, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch.

Foto: SigmaControl