Eenvoudiger low cost automatisering

Thu Apr 25 2024

04 25

Eenvoudiger low cost automatisering

21/02/2023

Door Ad Spijkers

Igus werkt aan next-level engineering door digitale innovatie met apps, metaverse en nieuwe cobots.


     

Motion plastics specialist Igus maakt de toegang tot low cost automatisering laagdrempeliger en betaalbaarder dan ooit tevoren. Het samenspel van goedkope hardware en digitale innovatie brengt de toekomst van automatisering binnen ieders handbereik. Het virtuele 'iguversum' is een speeltuin om robotapplicaties en programmering in de vingers te krijgen en vervolgens in de praktijk te implementeren.

Nieuwe cobot

De onderneming uit Keulen (met vestiging in Soesterberg) presenteert op de Hannover Messe digitale producten en oplossingen die bedrijven helpen hun producten te verbeteren en kosten te besparen. Nieuwe cobots, software en virtuele parallelle werelden zorgen ervoor dat zelfs beginners op het gebied van robotica in zeer tijd aan de slag kunnen met voordelige automatisering.

Het hardware uitgangspunt is een Igus kunststof robot, zoals de nieuwe ReBeLmini. Deze plug-and-play cobot kost slechts € 3.999 inclusief besturingssoftware en voeding. Deze robot werkt met vijf assen, weegt 4 kg, heeft een bereik van 310 mm en verplaatst lasten tot 0,5 kg. Hij haalt zeven picks per minuut met een herhaalnauwkeurigheid van +/- 1 mm. De ReBeLmini is met name geschikt voor gebruik in beperkte ruimte, zoals bij testautomatisering of camera-kwaliteitscontrole, maar kan ook boven het hoofd worden gebruikt.

Digitale tools

Nieuw ontwikkelde digitale tools helpen bedrijven bij het snel en eenvoudig configureren, integreren en besturen van hun individuele robotica-hardware. Volgens het idee van 'Play before you Pay' stelt de nieuwe RBTXperience-software gebruikers in staat om camera's, grijpers en robots, maar ook machineframes en transportbanden, te combineren en te testen in een 3D-model - net zo eenvoudig als in een computerspel.

De componenten en bovenbouw kunnen naar wens worden gesleept en neergezet, altijd met een compatibiliteitsgarantie en een directe prijs. CAD-bestanden kunnen met één muisklik worden gedownload naar de eigen planningssoftware van de gebruiker.

Besturing

Op de online marktplaats RBTX zijn al meer dan 300 oplossingen beschikbaar als inspiratiebron die direct gekopieerd kunnen worden, waarvan 95% investeringskosten van minder dan 12.000 euro heeft. Maar Igus vereenvoudigt niet alleen de configuratie, maar ook de besturing van low cost automatisering. Het bedrijf biedt intuïtieve software voor het definiëren van ReBeL robot-bewegingssequenties binnen 30 tot 60 minuten – zelfs zonder programmeerkennis.

Ook wordt op de Hannover Messe 2023 de nieuwe AnyApp-software gepresenteerd. Deze maakt deze intuïtieve programmering ook voor andere robots mogelijk. AnyApp is met name geschikt voor bedrijven die robots van verschillende fabrikanten combineren tot automatiseringsoplossingen, maar niet meerdere besturings-softwarepakketten willen leren.

Iguversum

Een andere ontwikkeling is het 'iguversum'. Gebruikers van over de hele wereld kunnen virtueel communiceren en samenwerken aan projecten zonder fysiek aanwezig te zijn . Dit scheelt tijd en is duurzamer. Het gaat om een samenwerkingswereld en een digitale tool die bedrijven kan ondersteunen bij alle technische ontwikkelingen.

Met Extended Reality (XR)-technologieën zoals virtual reality (VR) en augmented reality (AR) kunnen automatiseringsoplossingen worden gepland, bestuurd en getest in virtuele ruimte. Hierdoor kunnen werknemers op afstand toegang krijgen tot gevaarlijke of lastige werkomgevingen zonder fysiek aanwezig te zijn.

Igus zal bedrijven digitale hulpmiddelen bieden, zoals simulaties, prognoses en data-analyse, die verder gaan dan wat low cost automatisering kan doen. Door de interactie van goedkope hardware, software en XR in combinatie met kunstmatige intelligentie kunnen klanten hun machines en systemen continu verbeteren en snel aanpassen aan de behoeften van hún klanten.

Foto: Igus