Autonome elektrische onkruidbestrijding

Sun Apr 28 2024

04 28

Autonome elektrische onkruidbestrijding

16/02/2024

Door Ad Spijkers

Met uitgebreide spuitopties kunnen telers de productiviteit en duurzaamheid in hun boomgaard verbeteren.


     

John Deere en Guss Automation hebben een volledig elektrische en autonome spuit voor onkruidbestrijding in boomgaarden geïntroduceerd. De Electric Guss bouwt voort op de autonome machine die in 2023 werd gelanceerd. Met de volledig elektrische autonome spuit kunnen telers meerdere spuitmachines vanaf één externe bron bedienen. De machine verhoogt de productiviteit, optimaliseert en verbetert de vaardigheden van de arbeid. Landbouwbedrijven kunnen hun duurzaamheidsdoelen bereiken met lagere emissies en verbeterde nauwkeurigheid.

Elektrische aandrijving

De machine beschikt over een onkruiddetectiesysteem met spotsproeien dat chlorofyl in het onkruid identificeert en alleen besproeit waar dit wordt gedetecteerd. De detectietechnologie zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de totale gebruikte hoeveelheid. Volgens de bedrijven resulteert dit in een bestrijdingsmiddelbesparing tot 90%, afhankelijk van de onkruiddruk. De machine leidt ook tot lagere bedrijfskosten en grotere duurzaamheid en draagt bij aan een grotere veiligheid van werknemers.

Guss Automation is veel keren gevraagd om de spuitmachine elektrisch te maken. Een elektrische herbicidenspuit leek het meest logisch omdat de batterij een hele ploeg meegaat tijdens het uitvoeren van deze taak in de boomgaard.

Techniek

De Electric Guss maakt gebruik van Kriesel-batterijen die, volledig opgeladen, een hele ploeg kunnen draaien en spuiten. De machine werkt met behulp van een combinatie van GPS, Lidar en eigen technologie voor nauwkeurige dekking. Hiermee kan één enkele medewerker maximaal acht machines vanuit de veiligheid van zijn voertuig bedienen en bewaken. Hij krijgt daarbij hulp van een laptop, waardoor de kans op blootstelling van de operator wordt verkleind. De autonome mogelijkheid omvat ook meerdere veiligheidsvoorzieningen om gevaren te voorkomen en pauzeert automatisch het spuiten wanneer personen in de buurt zijn.

De veldspuit is 6,50 m lang, 1,80 m hoog en heeft een operationele breedte van 2,40 m tot 4,5 m breed. De hydraulisch bestuurde, in hoogte verstelbare spuitbomen bieden een rijafstand van 18 m tot 22 m. Ze kunnen omhoog worden gekanteld voor het besproeien van bermen. Het ontwerp bevat ook breekbooms om schade aan bomen en gewassen tijdens gebruik door de machinist te helpen voorkomen.

Meer modellen

De bestaande, door een dieselmotor aangedreven Orchard Guss en MiniGuss autonome straalspuiters hebben het Smart Apply Intelligent Spray Control System nu als optie. Smart Apply, in 2023 overgenomen door John Deere, levert precisietoepassing, precisiegegevens en analyses en kan de prestaties van straalspuiten verbeteren.

Het systeem detecteert de aanwezigheid van individuele bomen en wijnstokken en past het spuitvolume automatisch aan op basis van de boomgrootte en de bladdichtheid. Hiermee helpt het systeem de bescherming te optimaliseren en overmatig spuiten te voorkomen, wat gemiddeld tot 50% chemicaliën- en waterbesparingen oplevert. Smart Apply biedt boeren de efficiëntie van een geautomatiseerde straalspuit en de nauwkeurigheid en het gemak van een intelligent applicatiesysteem.

Met de Electric Guss mikken de fabrikanten in eerste instantie op Noord-Amerika en Australië.

Foto: Guss Automation