Explosieveilige robot voor olie, gas en chemie

Sat Mar 02 2024

03 02

Explosieveilige robot voor olie, gas en chemie

28/03/2022

Door Ad Spijkers

Anybotics in Zürich (CH) introduceert met Anymal X 's werelds eerste explosieveilige robot met poten.


     

De nieuwe robot maakt het voor de olie-, gas- en chemische industrie mogelijk om routine-inspecties te automatiseren, waardoor de veiligheid en operationele effectiviteit toenemen. Anymal X is ontworpen en gecertificeerd voor veilig gebruik in gevaarlijke en potentieel explosieve omgevingen.

Robot inspecties

Olie-, gas- en chemische processen zijn complex en veiligheid staat voorop. Exploitanten van installaties moeten speciale aandacht besteden aan de infrastructuur waar ontvlambare en mogelijk explosieve stoffen worden verwerkt. Het waarborgen van de beschikbaarheid en veiligheid in deze operationeel ingewikkelde faciliteiten vereist frequente inspecties en gedetailleerde bewaking.

Vaak moeten deze inspecties worden uitgevoerd in of in de buurt van potentieel gevaarlijke omgevingen. Daarom moet alle apparatuur op dergelijke locaties Ex-gecertificeerd zijn voor gebruik in potentieel explosieve atmosferen. Dit betekent dat alle apparatuur die in deze gebieden wordt gebruikt, gegarandeerd geen explosie kan veroorzaken, zelfs niet in de aanwezigheid van hoge niveaus van brandbare stoffen.

Prestaties

Met Anymal X kunnen operators in de olie- en gassector en de chemie veilige, autonome en mobiele robots opnemen in hun inspectie- en personeelsplanning. Met autonome robotinspecties profiteren exploitanten van de vermindering van handmatig werk en minder blootstelling van mensen aan gevaarlijke omgevingen. Ook is er minder ongeplande uitvaltijd, verbeterde workflow dankzij betere tagging van gegevens, automatische rapportage en het genereren van inzichten die snelle operaties mogelijk maken aanpassingen.

Tot nu toe waren Ex-gecertificeerde robots omvangrijk, traag en misten ze de mobiliteit die nodig was om door de complexe aard met meerdere verdiepingen van typische procesinstallaties te navigeren. De Anymal X heeft identieke prestaties, functionaliteit, snelheid en mobiliteit als die van de niet-Ex gecertificeerde inspectierobot. De robothond is goedgekeurd volgens de IECEx- en ATEX-certificeringsnormen voor gebruik in zone 1 explosiegevaarlijke atmosferen.

Techniek

Voor veilig gebruik in gevaarlijke en potentieel explosieve omgevingen hebben alle systemen bescherming nodig tegen gasontsteking. Robots werken met motoren, elektronica, batterijen enautonome systemen. Temperatuurbeheersing vereist daarom een ​​complex thermisch beheer. Er waren geen geschikte componenten beschikbaar, dus hebben de Zwitsers de benodigde hoogwaardige componenten ontwikkeld voor hun geavanceerde thermische beheersysteem.

Alle optica en sensoren zijn volledig functioneel en tegelijkertijd volledig beschermd, slagvast en robuust. Hierdoor kan Anymal X autonoom inspecteren en navigeren in Ex-omstandigheden. Bovendien maakt de nieuwe controller het bedienen van de robot eenvoudig en intuïtief. De besturingssoftware is tabletonafhankelijk, zodat operators hun bestaande industriële Ex-geclassificeerde tablets kunnen gebruiken.

Foto: Anybotics