Mobiele robots zorgen voor revolutie

Tue Mar 19 2024

03 19

Mobiele robots zorgen voor revolutie

05/08/2021

Door Ad Spijkers

De International Federation of Robotics (IFR) voorspelt een snel groeiende markt voor automatische mobiele robots (AMR's).


     

Robotmobiliteit is wereldwijd booming business. Het aantal autonome mobiele robots in de logistieke sector zal tussen 2020 en 2023 jaarlijks met 31% toenemen. Tegelijkertijd zal het gebruik van AMR's in openbare omgevingen ook snel toenemen. IFR voorspelt dat de verkoop van eenheden wereldwijd met 40% per jaar zal groeien.

Hoe mobiliteit robotica hervormt en waarom dit een baanbrekende revolutie is, is onderzocht door de International Federations of Robotics en gepubliceerd in de position paper A Mobile Revolution.

Mobiele robots hebben traditioneel in industriële omgevingen gewerkt om onderdelen door de fabriek of invoermachines te transporteren. Vandaag de dag werken AMR's ook in toepassingen waar contact met het grote publiek bedoeld is. Ze geven informatie aan het winkelend publiek, bezorgen bestellingen van roomservice in hotels of ondersteunen politieagenten door in stadsgebieden te patrouilleren. De position paper over mobiele revolutie geeft een overzicht van de belangrijkste gebruiksscenario's voor mobiele robots en hun belangrijkste gevolgen.

Verleden en toekomst

Onderzoekers werken al sinds de jaren veertig aan technologieën voor autonome mobiliteit, maar autonome mobiele robots zijn pas de afgelopen tien jaar commercieel levensvatbaar geworden. Dit komt vooral door de beschikbaarheid van veel krachtigere en goedkopere rekenkracht. Dit heeft geleid tot snelle ontwikkelingen in sensor-, vision- en analysetechnologieën waarmee robots realtime verbinding kunnen maken met hun omgeving.

Vandaag laat de markt voor AMR's een groei met dubbele cijfers zien. Ze navigeren en voeren autonoom functies uit in industriële en dienstverlenende sectoren en maken de weg vrij voor de adoptie van mobiele robots over de hele wereld.

Mobiele robots vormen een dynamisch ontwikkelingsgebied en IFR verwacht spannende ontwikkelingen in het komende decennium. De vooruitgang zal plaatsvinden in zowel hardware als software. Mobiele robots worden lichter en flexibeler. AMR's en servicerobots zullen gemakkelijker kunnen navigeren in een reeks van binnen- en buitenomgevingen. De vooruitgang in sensoren en software-algoritmen zorgt er voor dat navigatie en zicht steeds nauwkeuriger worden.

U kunt de position paper en andere documenten gratis downloaden vanaf de site van IFR. U ontvangt dan tevens de nieuwsbrief van de federatie. De foto toont BlueBotics mini mobiele robots in bedrijf in de halfgeleiderfabriek van ABB in Lenzburg (CH). Foto: ABB