Robotica genomineerd voor Hermes Award

Tue Apr 16 2024

04 16

Robotica genomineerd voor Hermes Award

27/03/2023

Door Ad Spijkers

Uit de vele inzendingen zijn drie bedrijven genomineerd voor de Hermes Award. Twee daarvan produceren componenten voor robotica.


     

Elk jaar reikt Deutsche Messe AG de Hermes Award uit, een belangrijke internationale industrieprijs. De prijs gaat naar een bedrijf wiens product of oplossing blijk geeft van een bijzonder hoge mate van technologische innovatie. Alleen industrieel bewezen technologische oplossingen komen in aanmerking. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de openingsceremonie van de Hannover Messe op 16 april 2023 in aanwezigheid van bondskanselier Olaf Scholz. De overdracht zal worden uitgevoerd door Bettina Stark-Watzinger, federaal minister van Onderwijs en Onderzoek.

Volgens prof. Reimund Neugebauer, juryvoorzitter en voorzitter van de Fraunhofer-Gesellschaft, was de kwaliteit van de inzendingen was dit jaar weer indrukwekkend. Met een sensorgebaseerde compensatiemodule voor robots, een modulaire industriële robotkit en een multi-user platform voor gebouwbeheer demonstreerden de genomineerden hun innovatieve kracht en staan ze voor efficiëntie, duurzaamheid en flexibiliteit in meer of mindere mate. Wat alle drie de oplossingen gemeen hebben, is dat ze het potentieel hebben om zeer dynamisch te zijn in hun respectieve vakgebieden en hun toepassingsgebied op de lange termijn te veranderen.

Climatics

De (alfabetisch gezien) eerste genomineerde is ACS Climatics in Groningen. Het genomineerde project Climatics is een multi-user platform voor gebouwbeheer. Om de energie-efficiëntie van gebouwen te verhogen, worden digital twin-technologieën met machine learning algoritmen gebruikt. Hiervoor worden de meetgegevens van verwarming, ventilatie en airconditioning geregistreerd in een apparaat met een hoge tijdsresolutie. Omdat het een lerend systeem is, worden de sensorgegevens aan een plausibiliteitscontrole onderworpen. Met dit systeem is een energiebesparing van gemiddeld 25% mogelijk door het optimale samenspel van de klimaatbepalende factoren.

Atro

Van de tweede genomineerde, Beckhoff in Verl (Nederlandse vestiging in Haarlem), is het project Atro Automation Technology for Robotics genomineerd. Dit is een modulair industrieel robotbouwpakket waarmee voor verschillende toepassingen individueel en flexibel optimale robotstructuren kunnen worden samengesteld. Gestandaardiseerde motormodules met geïntegreerde aandrijffunctionaliteit, samen met linkmodules in verschillende uitvoeringen en lengtes, maken een breed scala aan mechanische combinaties mogelijk. Door de volledige integratie van de besturing in het TwinCAT-besturingsplatform is een breed scala aan beproefde automatiseringsfuncties direct beschikbaar.

Smart Flex Effector-project

Het genomineerde Smart Flex Effector-project van Bosch Rexroth in Lohr am Main (met Nederlandse vestiging in Boxtel) is een op sensoren gebaseerde compensatiemodule (end effector) voor robots met onafhankelijke, nauwkeurige kinematica in zes vrijheidsgraden genomineerd. De module (foto) kan worden gebruikt bij handling- of verbindingsprocessen met nauwe toleranties in automatiseringstechnologie of robotica met belastingen tot 6 kg. De positie van werkstukken of het hanteren van objecten kan worden waargenomen door robots met de Smart Flex Effector. De gebruiksmogelijkheden zijn divers, omdat het systeem ook geschikt is voor samenwerking tussen mens en robot als extra apparaat voor verschillende robots.

Foto: Bosch Rexroth