Low cost robot trotseert spatwater

Tue Mar 19 2024

03 19

Low cost robot trotseert spatwater

17/03/2021

Door Ad Spijkers

Kunststofspecialist Igus heeft een low cost automatiseringsoplossing uit polymeer en roestvast staal ontwikkeld gemaakt die geschikt is voor omgevingen met spatwater.


     

Vochtige en natte omgevingen kunnen snel de mechanische elementen van een robot aantasten. Dit zette Igus aan om een low cost automatiserings-innovatie op de markt te brengen, die gemakkelijk en voordelig eenvoudige taken kan implementeren en tegelijkertijd in contact kan komen met spatwater.

Uit gesprekken met klanten leerde het bedrijf, dat veel klanten op zoek zijn naar een voordelige oplossing die ook gebruikt kan worden in spatwater-omgevingen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer emulsies moeten worden verwijderd. Igus heeft daarop een robot ontwikkeld die geschikt is voor dit doel.

Bestand tegen spatwater

De nieuwe Robolink robot maakt gebruik van de voordelen van twee materialen: roestvast staal en hoogwaardige polymeren. Voor de eerste keer in een robot van dit merk zijn de verbindingsgewrichten gemaakt van roestvast staal (V2 of V4) en de gewrichten van beproefde smeermiddelvrij tribo-polymeren. De gebruiker kan hierdoor werken zonder dure extra afdekking; de afwezigheid van smeermiddel in de gewrichten betekent dat er geen vet kan worden uitgespoeld en in het milieu kan komen.

De nieuwe Robolink voldoet tenminste aan beschermingsklasse IP44 en is derhalve bestand tegen spatwater. De robot kan tot drie kg tillen, heeft een bereik van 790 mm met vijf assen en kan 7 picks/min uitvoeren. Dankzij het gebruik van motoren met encoders in beschermingsklasse IP65 kan de robot ook worden gebruikt voor inspectiedoeleinden in de buitenlucht. Andere toepassingsscenario's zijn mogelijk in bijvoorbeeld de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, in de chemische en farmaceutische sector en zelfs voor tank- en containerreiniging.

Foto: Igus

Onderstaand vindt u een video waarin de eigenschappen van de nieuwe robot worden toegelicht. Denkt u bij toepassing aan de nodige beschermingsmiddelen?