Veelhoekige robot voor de ruimtevaart

Sat Mar 02 2024

03 02

Veelhoekige robot voor de ruimtevaart

13/06/2023

Door Ad Spijkers

Onderzoekers van EPFL hebben een origami-robot ontwikkeld die van vorm kan veranderen, kan bewegen en interageren met objecten en mensen


     

De onderzoekers aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) hebben zich laten inspireren door de digitale wereld van polygon meshing en de biologische wereld van zwermgedrag. Door deze werelden te combineren, kan de Mori3-robot van 2D-driehoeken veranderen in bijna elk 3D-object.

Het onderzoek toont de mogelijkheden van modulaire robotica voor ruimtevaart. Het doel met Mori3 is om een modulaire, origami-achtige robot te creëren die naar believen kan worden gemonteerd en gedemonteerd, afhankelijk van de omgeving en de taak die voorhanden is. Mori3 kan zijn grootte, vorm en functie veranderen.

Veelhoekige robot

De afzonderlijke modules van de Mori3-robot zijn driehoekig van vorm. De modules kunnen eenvoudig worden samengevoegd om polygonen van verschillende groottes en configuraties te creëren in een proces dat bekend staat als polygon meshing. De onderzoekers hebben aangetoond dat polygoon meshing een levensvatbare robotstrategie is.

Om dit te bereiken, moest het onderzoeksteam de grenzen verleggen van verschillende aspecten van robotica, waaronder het mechanische en elektronische ontwerp, computersystemen en techniek. Ze moesten opnieuw nadenken over de manier waarop ze robotica begrijpen. Deze robots kunnen hun eigen vorm veranderen, zich aan elkaar hechten, communiceren en herconfigureren om functionele en gearticuleerde structuren te vormen.

De 'proof of concept;  is een succes. Mori3-robots zijn goed in de drie dingen die robots zouden moeten kunnen: zich verplaatsen, objecten hanteren en transporteren en interactie hebben met gebruikers.

Voor de ruimte

Robots kunnen een breed scala aan taken uitvoeren en hun vorm of configuratie veranderen. Veelhoekige en polymorfe robots die met elkaar zijn verbonden om gearticuleerde structuren te creëren, kunnen effectief worden gebruikt voor een verscheidenheid aan toepassingen. Wel zal een universele robot zoals Mori3 op bepaalde gebieden minder effectief zijn dan gespecialiseerde robots. Het grootste verkoopargument van Mori3 is daarom zijn veelzijdigheid.

De Mori3 robots zijn gedeeltelijk ontworpen om te worden gebruikt in ruimtevaartuigen, die niet de ruimte hebben om verschillende robots op te slaan voor elke afzonderlijke taak die moet worden uitgevoerd. De onderzoekers hopen dat Mori3-robots kunnen worden ingezet voor communicatiedoeleinden en externe reparaties.

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Foto: EPFL RRL