MIT en Mecalux samen in AI in de logistiek

Wed Jul 03 2024

07 03

MIT en Mecalux samen in AI in de logistiek

01/07/2024

Door Ad Spijkers

Het nieuwe lab zal nieuwe op AI en machine learning gebaseerde methoden en technologieën toepassen op logistieke problemen.


     

Het Center for Transportation & Logistics van het Massachusetts Institute of Technology (MIT CTL) heeft een nieuw onderzoekslaboratorium opdracht gegeven om krachtige toepassingen van nieuwe datagestuurde technologieën in de logistieke sector te onderzoeken. De oprichting van het laboratorium werd ondersteund door startfinanciering van de intralogistiek-groep Mecalux in Barcelona.

ML en AI in de logistiek

Concreet zal het Intelligent Logistics Systems Lab het potentieel van machine learning (ML) en kunstmatige intelligentie (AI) onderzoeken om de toekomst van logistieke operaties en goederenvervoer te transformeren. Dit zal het startpunt zijn voor een toekomstige onderzoekssamenwerking tussen MIT CTL en Mecalux. Hierbij wordt de academische kennis van het Amerikaanse instituut wordt gecombineerd met de praktische ervaring van de multinational met meer dan 55 jaar ervaring. Mecalux wil de komende jaren technische inzichten en ondersteuning bieden van zijn software- en automatiseringsexperts.

Het nieuwe laboratorium zal verschillende onderzoekstromen onderzoeken die kunnen leiden tot nieuwe, state-of-the-art benaderingen om enkele van de meest complexe uitdagingen van de industrie aan te pakken. Het laboratorium zal bijvoorbeeld geavanceerde methoden en hulpmiddelen onderzoeken die nauwkeurige voorspellingen voor de korte termijn kunnen geven met een hoge resolutie in ruimte en tijd. Dergelijke voorspellende mogelijkheden voor de korte termijn zijn van belang voor bezorging op dezelfde dag en soortgelijke diensten die zijn ontworpen om te voldoen aan de steeds uitdagender wordende behoeften van zowel consumenten als commerciële klanten.

AI en ML als basis

De onderzoekers willen de toepassing van nieuwe op AI en machine learning gebaseerde technologieën ondersteunen. De bedoeling is de meest impactvolle uitdagingen in de echte wereld aan te pakken waarmee bedrijven en de samenleving worden geconfronteerd.

Door de activiteiten van het nieuwe lab kan de hele industrie toeleveringsketens en logistieke systemen ontwerpen die de modernste klantenservice bieden en nieuwe standaarden creëren op het gebied van duurzaamheid en kosten. Operationele uitmuntendheid is afhankelijk van de naadloze integratie van autonome technologie in magazijnprocessen. AI en machine learning kunnen cruciaal zijn bij het plannen en monitoren van deze middelen.

Meer onderzoek

Het Intelligent Logistics Systems Lab van MIT CTL zal ook de rol bestuderen van nieuwe technologieën bij het controleren van autonome transport- en bezorgsystemen. Hetzelfde geldt voor het automatiseren van processen zoals het verzamelen, sorteren, verpakken en verzenden van bestellingen vanuit magazijnen of winkels.

Een ander onderzoeksgebied zal de ontwikkeling van hybride methoden zijn op het snijvlak van operations research (OR) en ML. Het doel zal zijn om de steeds complexere en veelzijdigere combinatorische optimalisatieproblemen op te lossen die cruciaal zijn voor het succes van de logistieke sector, waaronder voertuigroutering, voorraadplanning, netwerkontwerp, transportplanning en aanverwante kwesties.

Foto: MIT CTL