Van Oord autonoom offshore-vaartuig

Sat Apr 20 2024

04 20

Van Oord autonoom offshore-vaartuig

17/03/2022

Door Ad Spijkers

Maritiem aannemer Van Oord heeft een opdracht geplaatst bij Demcon unmanned systems voor een onbemand, autonoom varend offshore-platform.


     

Van Oord, met hoofdkantoor in Rotterdam, deed al goede ervaringen op met de elektrisch aangedreven survey-vaartuigen voor hydrografische inspectie op binnenwateren, de DUS V2500 types. Met deze order zet de onderneming de stap naar onbemande offshore-survey.

Het nieuwe vaartuig is geschikt voor offshore-omstandigheden en wekenlange survey-operaties op zee. Door de inzet van deze elektrisch aangedreven onbemande vaartuigen kan Van Oord vergroenen, veiliger werken en medewerkers optimaal inzetten.

Klein maar krachtig

Het nieuwe vaartuig kan worden ingezet bij baggerwerken, installatie van windparken op zee en aanleg van maritieme infrastructuur. Het inspectieplatform is een slag groter dan de V2500, moet meerdere weken op zee kunnen blijven varen en zal nieuwe autonomietoepassingen krijgen voor onbemande operaties. Het vaartuig bevat Demcon's gestandaardiseerde modulaire autonomiesysteem. Rond dit systeem past het gevestigde Demcon Unmanned Systems in Delft de romp aan op basis van klantspecifieke prestatie-eisen.

Daarnaast voegt de onderneming uit Delft we nieuwe functionaliteiten toe om beter aan te sluiten bij de operatie. De aldus ontstane DUS V5750 wordt een gemakkelijk te hanteren vaartuig dat zonder hulpmiddelen op de grond kan staan en in een 20' container past. Het vaartuig voor Van Oord wordt binnen een jaar geleverd. Daarna blijft het systeem up-to-date via de software van Demcon. Zo verbetert het bedrijf samen met Van Oord de autonome navigatie en is bredere toepassing mogelijk.

Complete oplossing

Meet- en inspectiewerkzaamheden gebeuren tot nu toe vooral met bemande schepen. Inspelend op de actualiteit van digitalisering, verduurzaming en veiligheid, was Van Oord op zoek naar autonome oplossingen voor survey. Het bedrijf ging met Demcon Unmanned Systems in zee voor de complete oplossing. De Delftenaren keken wat er op bemande survey-boten aan techniek zat en hebben daarvoor een onbemand vaartuig ontworpen.

Het eerste resultaat was de DUS V2500, een robuust en compact inspectieplatform van slechts 2,5 m lang voor inzet op binnenwateren en in kustgebieden. Met deze 100% elektrische autonome vaartuigen kan Van Oord survey-activiteiten op afstand, economisch en geautomatiseerd uitvoeren. De eerste ervaringen waren zo positief dat Van Oord er inmiddels vier heeft afgenomen en nu ook toepassingen zag voor een zeewaardige, grotere variant.

Functionaliteiten

Voor het navigeren op zee wordt het bestaande V2500 'situational awareness system' uitgebreid. Het werkt op voor scheepvaartbegrippen korte afstand (150 m) en in complexe omgevingen. Het kijkt onder meer op basis van 360° laserscantechnologie met Lidar. Om verder weg te kunnen kijken, zullen verschillende typen camera’s, radar en 'electronic navigation chart' data worden gebruikt.

Slimme algoritmes verwerken de informatie van al die sensoren en bronnen tot een digitaal model van de omgeving rond het vaartuig. Het DUS botsingpreventiesysteem zorgt vervolgens voor de herkenning van obstakels en levert informatie over hoe deze kunnen worden ontweken volgens de regels op het water.

Foto: Demcon