De Deense cobotindustrie voelt de concurrentiedruk van buitenlandse producenten, met name uit China.
Deense bedrijven lopen voorop bij zowel de ontwikkeling als het gebruik van cobots, maar ook de industriële giganten van de wereld hebben oog voor de potentie van deze robots op de werkvloer. De concurrentie van buitenlandse cobotproducenten is groot en over een paar jaar kan de Deense leiderspositie onder druk komen te staan.
Een nieuw rapport van het Deense Technologisk Institut in Taastrup (bij Kopenhagen), Robotter og kompetencer (Robots en competenties), neemt de ontwikkeling en het gebruik van cobots onder de loep, van cobotfabrikant tot gebruikers.
Denemarken kent een sterke concentratie van kennis en ontwikkelingskracht; niet alleen in de regio Odense (rondom Universal Robots) maar ook op het gebied van agribots (bijvoorbeeld Agrointelli en Farmdroid). Dit heeft er voor een groot deel toe geleid dat het land wereldwijd op de derde plaats staat in het gebruik van robots.
Maar die positie wordt bedreigd. In grote geïndustrialiseerde landen groeit de markt voor cobots. Als Denemarken voorop wil blijven lopen, moeten de Deense bedrijven beter worden in het benutten van het grote potentieel van samenwerkende robots in producties, aldus het institut.
Het rapport is gebaseerd op wereldwijde databases, economische en technische rapporten, evenals interviews met belangrijke spelers, ontwikkelaars en onderwijsinstellingen. Het rapport is tot stand gekomen met steun van Industriens Fond.
Wereldwijd zijn er zo'n 14.000 cobots aan het werk, goed voor ongeveer vijf procent van het aantal industriële robots. Maar het gebruik van cobots groeit snel: verschillende marktrapporten voorspellen een jaarlijkse groei van 28 procent. Voor veel Deense bedrijven, die bijvoorbeeld concurreren op flexibiliteit en kleine productieseries, zal automatisering met het gebruik van cobots een cruciale manier zijn om hun internationale concurrentiepositie te behouden, aldus het instituut.
Maar uit landen als Korea, Taiwan, China, Japan, Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk komen voortdurend nieuwe aanbiedingen voor cobots - met een focus op lage prijzen, snelheid en eenvoudige programmering.
De uitdaging is tweeledig. Chinese bedrijven kunnen concurreren op zowel automatisering als lage lonen. Een mogelijk Deens antwoord zou zijn om het gebruik van bijvoorbeeld cobots te vergroten en automatisering efficiënter in te zetten in onderdelen van de productie. Het vereist een competentieboost op verschillende plaatsen in het bedrijf, van robotoperator tot robotspecialist
Het voordeel van Denemarken is niet alleen de technologie, maar de interactie van de technologie met 's lands cultuur. Het korte pad van gedachte naar actie, wanneer cobots kunnen worden omgezet naar nieuwe taken, past goed bij de cultuur op Deense werkplekken. Daar kan een idee van de werkvloer snel de directeur van het bedrijf bereiken en in actie worden vertaald. Dit concurrentievoordeel is voor veel buitenlandse bedrijven moeilijk te evenaren.
Cobots vormen ook nog steeds een nicheproduct in Denemarken, omdat het nog steeds als een nieuwe tool op de markt wordt beschouwd. Bedrijven zien niet altijd in waar hun productie van de collaboratieve robot kan profiteren. Deze onzekerheid over de technologie zou een ongelukkige rem kunnen zijn op investeringen in cobots, zo blijkt uit het rapport.
Cobots zijn in feite een 'plug and play' oplossing. Dit betekent dat de cobotoplossing eenvoudiger te implementeren is dan veel andere robotoplossingen. Het kan helpen de behoefte aan externe systeemintegrators en zware oplossingen te verminderen, wat kan betekenen dat men sneller van gedachte naar actie gaat, en bedrijven kunnen dat ook zelf. Maar deze automatisering zal hogere eisen stellen aan technici in de cobotindustrie en productietechnologen van bedrijven.
Iedereen kan robots kopen, maar het vereist vaardigheid en vaardigheden om ze goed te gebruiken, net als bij alle andere tools, aldus het instituut. Je wordt ook geen timmerman door een zaag en een schaafmachine aan te schaffen. Net als bij andere tools en nieuwe technologie stellen ook cobots nieuwe eisen aan medewerkers en bedrijven.
Oh ja, u mag van ons 'Denemarken' ook vervangen door 'Nederland'. Veel punten die het Teknologisk Institut aanstipt, gelden ook voor Nederlandse bedrijven.
Foto: Teknologisk Institut