Monarch schaalt productie e-trekker op

Thu Jan 27 2022

01 27

Monarch schaalt productie e-trekker op

29/11/2021

Door Ad Spijkers

Investeerders leggen 61 miljoen dollar op tafel om de productie en inzet van de autonome elektrische tractor te versnellen.


     

Monarch Tractor in Livermore (Californië) ontwikkelde een volledig elektrische trekker. In een nieuwe financieringsronde haalde het bedrijf 61 miljoen dollar op bijdragen van CNH Industrial, At One Ventures en Trimble Ventures. Hiermee kan het bedrijf verkoop, service en productie vergroten, zijn productaanbod uitbreiden en internationale testprogramma's voor regionale marktvalidatie lanceren.

Autonome trekker

De elektrificatie- en automatiseringsbeweging heeft tot op heden nooit veel aandacht gehad voor de behoeften van groente- en fruittelers. Dat was voor de Californische onderneming reden om haar Monarch-platform te ontwikkelen. Door de steeds groter wordende arbeidsuitdagingen, vraag naar duurzaamheid en eisen aan de traceerbaarheid en controle van voedsel waar boeren mee te maken hebben, heeft het bedrijf een grote vraag ervaren naar de oplossingen voor deze sector.

Monarch Tractor helpt deze telers om zowel hun economische als duurzaamheidsdoelen te bereiken. Dit heeft geleid tot een groeiende belangstelling van boeren en meer steun van investeerders, waardoor Monarch de productie kan opschalen en de productieruimte kan uitbreiden. Bovendien biedt de investeringsronde Monarch de mogelijkheid om het afzetgebied uit te breiden naar Zuid-Amerika, Europa en Azië voor internationale testprogramma's voor piloten.

Efficiënter dan diesel

Tractoren met verbrandingsmotoren (meestal diesel) stoten tot veertien keer meer uit dan een auto, maar ze hebben niet dezelfde golf van digitale innovatie gezien als in de (veel grootschaliger) auto-industrie. Behalve dat ze een betaalbare, schone en autonome oplossing leveren, leggen de tractoren van Monarch gedetailleerde data op de boerderij vast om de duurzame en efficiënte agrarische bedrijven van de toekomst mogelijk te maken. De trekkers kunnen onbemand rijden maar ook door een persoon in de cabine worden bestuurd.

Op onderstaande video is de Monarch Tractor in actie te zien.

Foto: Monarch Tractor

www.monarchtractor.com.