Exoskeletten krijgen draadloze updates

Tue Oct 22 2024

10 22

Exoskeletten krijgen draadloze updates

29/07/2024

Door Ad Spijkers

De software-update van German Bionic brengt onder meer gewichtscompensatie tot 36 kg, betere loopondersteuning en soepelere moduswisselingen.


     

Het in Berlijn gevestigde roboticabedrijf heeft de prestaties van zijn elektrisch aangedreven exoskeletten aanzienlijk verbeterd. De verlichting bij zwaar tillen neemt met 20% toe. Dit wordt mogelijk gemaakt door een over-the-air software-update (OTA-update) volgens de Tesla-standaard: De nieuwe besturingssoftware voor de aandrijfeenheid kan eenvoudig draadloos worden overgedragen en geïnstalleerd op de exoskeletten van zijn klanten. Dat kan via het ingebouwde LTE-modem of via WiFi.

Draadloze software-update

Met deze stap onderbouwt German Bionic zijn claim om zijn exoskeletten voortdurend te optimaliseren. Het bedrijf kan nu software-updates overbrengen naar de exoskeletten tijdens lopende activiteiten. Hierdoor kan de onderneming, samen met ergonomie-experts en biomechanici, de prestaties van de exoskeletten voortdurend verbeteren op basis van echte gebruiksgegevens en gebruikersfeedback.

De op AI gebaseerde en in netwerk verbonden exoskeletten van het bedrijf ondersteunen werknemers in een breed scala van industrieën actief bij het tillen, lopen en uitvoeren van activiteiten in een voorovergebogen positie. In tegenstelling tot passieve exoskeletten zijn de draagbare gevoelig en flexibel aangepast aan de respectieve behoeften van de gebruikers. Ze bieden extra kracht en zorgen daardoor voor een positieve energiebalans, minder tekenen van vermoeidheid en meetbare arbeidsveiligheid.

Hiertoe registreren sensoren bijvoorbeeld de houding, het aantal stappen en de paslengte van de gebruiker en ondersteunen of versterken deze actief bij elke tilbeweging, in ultramodus met een gewichtscompensatie tot 36 kg. De apparaten profiteren daardoor van voortdurende software-updates zonder dat klanten voortdurend dure nieuwe hardware moeten kopen.

Uitgebreider toepassingsbereik

Met deze nieuwste update van de besturingssoftware wordt de gewichtscompensatie verhoogd van 30 kg naar 36 kg per lift zodra de Ultra Mode is geactiveerd. Ook de loopondersteuning van de exoskeletmodellen is geoptimaliseerd, wat de opeenvolging van stappen vloeiender maakt. Bovendien worden langzame en kortere tilbewegingen nu nauwkeuriger ondersteund door het krachtpak. Dit verbetert de ergonomie. Tot slot zorgt de update ervoor dat de overgang tussen verschillende ondersteuningsmodi nog soepeler wordt. Dit breidde ook het mogelijke gebruik van exoskeletten uit, ook buiten pure tilactiviteiten.

De terugkoppeling van gebruikers op de luchthaven van Neurenberg (foto) is, dat de extra verlichting meteen merkbaar is. De luchthaven heeft de update voor zijn bestand aan exoskeletten vooraf gedownload. Medewerkers van de bagageafhandeling testen de nieuwe functies tijdens lopende werkzaamheden. De eerste conclusie is positief: ze merkten meteen de extra tilkracht, vooral tijdens de korte hefbewegingen van de bagage van de bagagegoot op de transportwagens. In de bagageafhandeling levert dit een verbetering van de ergonomie op.

German Bionic rolt de software-updates geleidelijk wereldwijd uit. Inmiddels werkt het bedrijf alweer aan de volgende iteratie van de besturingssoftware. Het wil zijn producten immers voortdurend verbeteren.

Foto: German Bionic