Een tekstleesrobot met een hart

Fri Apr 19 2024

04 19

Een tekstleesrobot met een hart

11/03/2022

Door Ad Spijkers

Een draagbare sociale robot die SMS-berichten voorleest, kan ook emoties overbrengen.


     

Wetenschappers van de University of Tsukuba (zo'n 50 km noordoostelijk van Tokyo) hebben een sms-bemiddelingsrobot ontwikkeld die gebruikers kan helpen hun woede onder controle te houden wanneer ze verontrustend nieuws ontvangen. Het apparaat kan sociale interacties helpen verbeteren in een wereld met steeds meer digitale communicatie.

Een snelle verontschuldiging via een sms of app is een snelle en gemakkelijke manier om te laten weten dat mensen te laat zullen zijn voor een geplande ontmoeting. Maar zo'n bericht ontbeert vaak het menselijke element dat gepaard zou gaan met een persoonlijke uitleg. via de telefoon. Het is waarschijnlijk meer verontrustend als we niet in staat zijn om het emotionele gewicht te zien achter de spijt van onze vrienden om ons te laten wachten.

Handrobot

De onderzoekers in Tsukuba hebben een handrobot gebouwd die ze Omoy noemen. De robot is voorzien van een beweegbaar gewicht dat wordt aangedreven door mechanische componenten in zijn lichaam. Door het interne gewicht te verplaatsen, kan de robot gesimuleerde emoties uitdrukken. De robot wordt ingezet als bemiddelaar bij het lezen van sms-berichten.

Een sms met onwelkom of frustrerend nieuws kan worden gevolgd door een aansporing van Omoy om niet boos te worden of zelfs met sympathie voor de gebruiker. Met digitale communicatie verlegt het gebrek aan sociale feedback de aandacht van de afzender naar de inhoud van het bericht zelf. De bemiddelaarrobot is zo ontworpen dat hij de woede van de gebruiker en andere negatieve interpersoonlijke motivaties, zoals wraakgedachten, kan onderdrukken. In plaats daarvan bevordert de robot gevoelens van vergeving.

Testen

De onderzoekers testten 94 mensen met een bericht als "Het spijt me, ik ben laat. De afspraak schoot me te binnen. Kun je nog een uur wachten?" Het team ontdekte dat Omoy in staat was om negatieve emoties te verminderen. De bemiddelaarrobot kan een frustrerende boodschap doorgeven en vervolgens een eigen mening geven. Als deze toespraak gepaard ging met de juiste gewichtsverschuivingen, zagen de onderzoekers dat de gebruiker de 'intentie' van de robot zou waarnemen om hem te helpen kalmeren.

De lichaamsuitdrukking van de robot, geproduceerd door gewichtsverschuivingen, vereiste geen specifieke externe componenten, zoals armen of benen. Dat impliceerde dat de interne gewichtsbewegingen de woede of andere negatieve emoties van een gebruiker kunnen verminderen zonder het gebruik van rijke lichaamsgebaren of gezichtsuitdrukkingen.

Foto: University of Tsukuba