Ontsluit de kracht van no code robotics

Sat Mar 02 2024

03 02

Ontsluit de kracht van no code robotics

10/01/2023

Door Ad Spijkers

Een van de belangrijkste obstakels bij het inzetten van industriële robotica is de noodzaak van specifieke programmeermogelijkheden. No code robotica kan hier uitkomst bieden.


     

In de industriële automatisering is het gebruik van robotica de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden. Door repetitieve taken te automatiseren, kunnen bedrijven de efficiëntie verbeteren, kosten verlagen en de productiviteit verhogen. Een belangrijke obstakel bij het gebruik was de noodzaak van specifieke programmeermogelijkheden. Dit heeft het voor veel bedrijven moeilijk gemaakt om de vruchten van robots te plukken. Dit geldt met name kleinere ondernemingen die lang niet altijd over de middelen beschikken om ervaren programmeurs aan te trekken.

De opkomst van no code oplossingen heeft het zelfs voor niet-technische gebruikers mogelijk gemaakt om gebruik te maken van de kracht van robotica. Nordbo Robotics in Odense (DK) is een AI- en roboticabedrijf, gespecialiseerd in No Code-software voor robotica binnen de industriële productie. Het bedrijf geeft drie tips voor codeloze robotica met Mimic. Dit is het technologieplatform van het bedrijf voor positiedetectie in een breed scala aan toepassingen. Dit varieert van een puntsgewijze instructie voor inspecties of pick-and-place toepassingen tot complexe en soepele robotbewegingen voor schilderen en doseren.

Compatibliteit

De eerste tip is om een codeloze oplossing te kiezen die compatibel is met verschillende robotmerken. Het bedrijf adviseert klanten om al vóór de eerste investering in robotica te onderzoeken hoe ze er het beste uit kunnen halen. Robots kunnen nauwkeurige resultaten leveren, terwijl werknemers zich kunnen concentreren op andere belangrijke taken. Het basisconcept is om efficiënt gebruik te maken van tijd en middelen.

Het kost veel tijd om robots met code te programmeren. Daarom raadt het bedrijf Mimic aan. Gebruikers kunnen hiermee hun robot laten zien wat ze willen dat hij doet en de robot volgt de aanwijzingen direct op. Het is belangrijk om een oplossing te kiezen die met verschillende merken werkt, zodat gebruikers de robot(s) kunnen kiezen die het beste aan hun eisen voldoet. Mimic werkt met de robots van Kuka, Nachi, Aubo en Universal Robots, maar kan met eenvoudige aanpassingen compatibel zijn met elk merk.

Flexibiliteit

De tweede tip is om een oplossing te zoeken die flexibiliteit biedt zonder coderen. Een belangrijke factor waarmee gebruikers rekening moeten houden, is hoe ze gaan programmeren. Veel bedrijven willen (sommige) procedures automatiseren, maar zien er tegen op omdat hun werknemers niet over de nodige programmeervaardigheden beschikken. Met Mimic draagt de gebruiker eenvoudig zijn of haar bewegingen bij demonstratie over op de robot. Hiervoor is geen code nodig.

Wie maar één robot heeft en deze voor meer taken wilt gebruiken – bijvoorbeeld schuren, polijsten en slijpen – is het gemakkelijker en sneller om de robot te herprogrammeren met Mimic dan met code.

Training en ondersteuning

Ten derde adviseert Nordbo Robotics om een oplossing te kiezen die goede ondersteuning en trainingsmiddelen biedt. Hierdoor hebben gebruikers toegang tot begeleiding en assistentie die ze nodig hebben om codeloze oplossingen met succes te implementeren en te gebruiken. Nordbo biedt een scala aan online tutorials en trainingsmateriaal, onder meer via het YouTube kanaal van het bedrijf. Ook is er een ondersteuningsteam dat beschikbaar is om te helpen met eventuele vragen of problemen.

Foto: Nordbo Robotics