Robots bestrijden knokkelkoortsmuggen

Mon Apr 29 2024

04 29

Robots bestrijden knokkelkoortsmuggen

12/06/2023

Door Ad Spijkers

Een nieuwe studie toont de effectiviteit aan van een onbemand voertuigsysteem om riolen te controleren op Aedes-muggen en ze te elimineren.


     

Volgens een nieuwe studie van de Taiwan National Mosquito-Borne Diseases Control in Zhunan (noordwest Taiwan) kunnen onbemande grondvoertuigen worden gebruikt om de broedplaatsen van muggen die knokkelkoorts in stedelijke gebieden dragen te identificeren en te elimineren.

Knokkelkoorts is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het dengue-virus. Het wordt verspreid door verschillende muggensoorten van het geslacht Aedes, die ook chikungunya, gele koorts en zika verspreiden. Door het verstedelijkingsproces zijn rioleringen gemakkelijke broedplaatsen geworden voor Aedes-muggen. De meeste huidige programma's voor het monitoren van muggen hebben moeite om de dichtheid van muggen in deze verborgen gebieden te controleren en te analyseren.

Opsporen en bestrijden

In de nieuwe controle-inspanning combineerden onderzoekers een kruipende robot, een via een draad bestuurde kabelbaan en real-time monitoringsysteem met een onbemand voertuigsysteem. dat real-time beelden met hoge resolutie van gebieden in riolen kan maken. Het systeem werd ingezet in vijf administratieve districten in de stad Kaohsiung met overdekte rioolgreppels langs de weg, vermoedelijk hotspots voor muggen. Boven de riolen werden muggenvangnetten geplaatst om de effecten van de interventie van het robotvoertuigen op volwassen muggen in het gebied te volgen.

In 20,7% van de geïnspecteerde rioleringen vond het systeem sporen van Aedes-muggen in stadia van larve tot volwassen mug. In positieve riolen werden aanvullende preventieve controlemaatregelen uitgevoerd met behulp van insecticiden of waterstralen met hoge temperatuur. Onmiddellijk na deze ingrepen daalde de gravitrap-index (een maat voor de dichtheid van volwassen muggen in de buurt) aanzienlijk, van 0,62 naar 0,19.

Wijdverbreid gebruik van robots kan mogelijk enkele van de broedbronnen van deze muggen elimineren, waardoor de jaarlijkse uitbraak van knokkelkoorts in de stad Kaohsiung wordt verminderd.

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Ill.: Liu et al., 2023, PLOS Neglected Tropical Diseases, CC-BY 4.0