Fanuc produceert 750.000ste robot

Tue Mar 19 2024

03 19

Fanuc produceert 750.000ste robot

01/07/2021

Door Ad Spijkers

Fanuc heeft zijn 750.000ste industriële robot geproduceerd en afgeleverd.


     

De robotfabrikant produceert ongeveer 8.000 industriële robots per maand in zijn fabrieken in Japan. Er is rumte voor meer, want maandelijks is een capaciteit beschikbaar tot 11.000 stuks. Het bedrijf staat bekend om zijn sterk geautomatiseerde productiefaciliteiten, waar duizenden robots betrouwbaarheid, beweeglijkheid en snelheid demonstreren bij de bouw van Fanuc producten, waaronder robots, besturingen en bewerkingsmachines. Het bedrijf zal zijn 750.000ste robot leveren aan een Europese klant.

Markt herstelt

De belangrijkste klanten van het bedrijf zijn autofabrikanten en hun toeleveranciers, maar ook andere industrieën - zoals elektronica, voeding, farmaceutica, medische en logistieke industrie - gebruiken steeds meer robots. Hoewel de coronavirus pandemie aanvankelijk leidde tot een daling van het aantal robotorders, is Fanuc nu getuige van een sterke opleving van de verkoop, vooral vanuit Azië en de VS.

Ook in Europa is het herstel goed ingezet. Hoewel de totale orderportefeuille voor robots in Europa het afgelopen fiscale jaar slechts licht is gestegen, zijn de verkopen van de afgelopen maanden historisch hoog. De onderneming heeft ambitieuze plannen in Europa, waar het bedrijf gestaag haar verkoop- en servicenetwerk uitbreidt. Alleen al in de afgelopen vier jaar heeft de onderneming meer dan 120 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe faciliteiten in heel Europa. Om de groeiplannen verder te ondersteunen, zal de onderneming de komende drie jaar nog eens 100 miljoen euro investeren.

Fanuc verwacht dat de trend naar robotisering verder zal groeien en dat de robots van het bedrijf de klanten zullen helpen om hun productiefaciliteiten te automatiseren en kosten te besparen zoals de robotbouwer dat in zijn eigen fabrieken doet.

Nieuw adres

De Benelux-vestiging van de Japanse robotfabrikant is onlangs verhuisd. Het nieuwe adres is: Oude Baan 3F (B - red area), B-2800 Mechelen, tel. +32 15 78 80 00.

Foto: Fanuc