Trimble en Agco samen in agri-oplossingen

Thu Nov 30 2023

11 30

Trimble en Agco samen in agri-oplossingen

02/10/2023

Door Ad Spijkers

Gezamenlijk willen de bedrijven boeren beter bedienen met apparaatuur en aftermarket-toepassingen in de markt voor precisielandbouw.


     

Agco levert oplossingen voor het boerenbedrijf. Tot het concern behoren onder meer de trekkers, werktuigen en motoren van Fendt (D), Massey Ferguson (USA) en Valtra (SF). Trimble is gespecialiseerd in positiebepaling en richt zich op de landbouw, het transport, de bouwnijverheid en cartering vanuit de ruimte. Dankzij de technologie kunnen taken in deze sectoren nauwkeuriger worden uitgevoerd.

Joint venture

Trimble zal zijn activiteiten op het gebied van precisielandbouw, met uitzondering van bepaalde Global Navigation Satellite System (GNSS) en geleidingstechnologieën. Agco zal zijn activiteiten op het gebied van de ontwikkeling van autonome software voor landbouwmachines, werktuigbesturingen en elektronische systeemcomponenten inbrengen.

Trimble zal $2 miljard aan contante opbrengsten vóór belastingen ontvangen, plus een belang van 15% in de joint venture. Daarnaast zullen de partijen een lange termijn leveringsovereenkomst aangaan waarmee Trimble de joint venture zal voorzien van GNSS- en geleidingstechnologieën. Dejoint venture omvat ook een overeenkomst om de licentieverlening van Trimble-handelsmerken en -technologie na het verstrijken van de leveringsovereenkomst te regelen. Ook is er een Positioning Services Agreement waarmee de joint venture als kanaalpartner voor Trimble zal dienen voor haar positioneringsdiensten op de landbouwmarkt.

Portfolio van technologieën

De joint venture zal twee bedrijven samenbrengen die zich inzetten om boeren wereldwijd te voorzien van de allernieuwste technologieën om hen te helpen de productiviteit, efficiëntie en duurzaamheid te vergroten. Voor klanten wordt verwacht dat de technologie van de joint venture een naadloze integratie en connectiviteit zal bieden tussen geografische gebieden, merken van apparatuur en de levenscyclus van gewassen. Van dealers wordt verwacht dat het boeren beter van dienst kan zijn met een breed, complementair en toonaangevend technologieportfolio.

Boeren zijn op zoek naar oplossingen om met hun tractoren en werktuigen de wereld zo efficiënt en duurzaam mogelijk te voeden. Trimble heeft een geschiedenis in het vormen en cultiveren van joint ventures met marktleidersHet bedrijf verwacht met Agco een nieuw hoofdstuk te beginnen om precisielandbouw voor zowel de fabriek als de aftermarket."

Agco zal de toegang tot de producten voor de landbouw combineren met zijn aanbod aan machines voor precisielandbouw. Dit moet de groeiambities op het gebied van autonomie, precisiespuiten, verbonden landbouw, gegevensbeheer en duurzaamheid versterken. Na voltooiing van de transactie zal Trimble zijn technologieën blijven leveren op het kruispunt van de fysieke en digitale wereld binnen zijn kernactiviteiten.

De transactie zal naar verwachting in de eerste helft van 2024 worden afgerond, onder voorbehoud van de gebruikelijke voorwaarden, waaronder goedkeuringen van de betrokken overheidsinstanties.

Foto: Trimble