Normen voor robots en robotsystemen

Sun Oct 06 2024

10 06

Normen voor robots en robotsystemen

04/10/2024

Door Ad Spijkers

Meer en meer robots en autonome voertuigen werken zij aan zij met operatoren. Maar hoe staat het met de normalisatie?


     

Machinebouwers, systeemintegratoren en eindgebruikers maken in toenemende mate gebruik van robotica. Onvoldoende arbeidskrachten, efficiëntere productie en meer veiligheid zijn belangrijke aspecten bij het ontwerp, de implementatie en het gebruik daarvan. Vaak wordt daarvoor teruggegrepen naar normen. Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten binnen dit domein? Welke normen zijn voor de diverse partijen relevant?

Kennisinstituut Sirris (met vestigingen in Brussel en Heverlee) heeft met de steun van de Federale Overheidsdienst Economie de Normen-Antenne Industrie 4.0 opgericht. Doel is om Belgische (maar ook buitenlandse) ondernemingen – voornamelijk het MKB – te  informeren over de verschillende bestaande en toekomstige normen. Met de uitgave richt het instituut zich tot constructeurs van machines en van geautomatiseerde productiecellen, tot systeemintegratoren en eindgebruikers.

Normalisatie

De meest relevante normen op het gebied van robotica in een industriële omgeving worden beheerd door ISO, met name door de technische comités ISO/TC 299 'Robotics' en ISO/TC 199 'Safety of machinery'.  De door deze twee technische comités behandelde normalisatie-activiteiten voor robotica hebben betrekking op drie domeinen: terminologie, veiligheid van robottoepassingen en mechanische interfaces.

Sirris heeft een document opgesteld met een overzicht van de geldende normen en de ontwikkeling ervan. Hier moet worden opgemerkt dat ISO de normen met betrekking tot de veiligheid van industriële robots en robotsystemen ISO 10218-1 en ISO 10218-2 momenteel aan het herzien is. Niet alleen wordt collaboratieve robots niet genoemd in FDIS 10218-2 (dit was ook niet het geval in ISO 10218-2:2011), maar nu zelfs niet de collaboratieve modus of collaboratieve werking.

Samenwerken wordt beschouwd als iets dat alleen het resultaat kan zijn van het ontwerpen van een collaboratieve toepassing en niet iets van het apparaat of de modi van het apparaat. De definitieve versie wordt gepubliceerd in 2024. Meer informatie vindt u hier.

Foto: Sirris