Robotmagazijn voor kleine onderdelen

Thu Jan 27 2022

01 27

Robotmagazijn voor kleine onderdelen

29/06/2021

Door Ad Spijkers

Een AutoStore systeem, geleverd door Dematic, resulteert in de fabriek van Siemens in Chemnitz in verhoogde capaciteit, hoge opslagdichtheid en minder fouten


     

Dematic heeft een magazijn voor kleine onderdelen geautomatiseerd voor de Siemens System Engineering Plant (WKC) in Chemnitz (D). De fabriek produceert voorschakelapparatuur en op maat gemaakte elektronische componenten voor de wereldmarkt. De fabriek heeft voor één jaar meer dan 1.270.000 onderdelen voor de productie van haar toepassingen in de pijplijn.

Picking oplossing

Voorheen werkte het magazijn met een handmatig modulair magazijnstellingsysteem. De compacte piece picking oplossing van Dematic zorgt voor een beter gebruik van de magazijnruimte en automatiseert het verzamelen en de materiaalstroom voor de productie. Het magazijn beschikt nu over een AutoStore-systeem voor het opslaan van onderdelen.

Behalve tijd- en kostenbesparingen biedt de Dematic-oplossing Siemens meer capaciteit, hogere opslagdichtheid en een lager foutenpercentage bij het assembleren van componenten. Met het nieuwe systeem is de volledige materiaalstroom geautomatiseerd; het zorgt voor een goede productievoorziening die flexibel past in de werkprocessen bij Siemens.

Dematic werd bij Siemens geïntroduceerd door Still, een al lang bestaande consulting partner van Siemens en net als Dematic onderdeel van de Kion-groep. Voor het magazijn leverde Still een stellingsysteem voor ongeveer 12.000 locaties en 2100 m2 platformruimte als onderdeel van het totale logistieke concept. Dematic werkte samen met Siemens WKC om de piece picking oplossing te ontwikkelen. De resultaten bewijzen dat de samenwerking tussen de partijen goede resultaten mogelijk maakte: meer verwerkte bestellingen, minder tijd en minder fouten.

AutoStore

Het AutoStore-systeem heeft meer dan 45.000 bakken met verschillende compartimenten zodat per bak meerdere typen onderdelen kunnen worden opgeslagen. Bestellingen worden verzameld door 34 mobiele robots die boven op het systeem rijden en naar beneden reiken in de structuur om toegang te krijgen tot bakken met de gevraagde onderdelen.

De robots transporteren de bakken vervolgens naar een van de vijf pickstations waar de onderdelen worden gebundeld voor verdere verwerking in de productie. De gebundelde onderdelen worden via transportbandtechnologie naar de productieruimte getransporteerd.

Om het AutoStore-systeem van onderdelen te voorzien, worden pakketten rechtstreeks van de bestelwagens op transportbanden gelost en via liften naar de werkstations in de goederenontvangstruimte getransporteerd. Hier worden ze in de bakken geplaatst. Transportbanden vervoeren vervolgens de bakken naar transferpoorten waar ze in het AutoStore-systeem worden opgeslagen.

Integratie

Siemens integreerde het nieuwe magazijnsysteem in zijn IT-structuur met behulp van ASIS (AutoStore Integration Service), een interne softwareoplossing die werd ontwikkeld en ondersteund door Siemens Bad Neustadt. Het is een aanvulling op SAP en stuurt de processen tussen de AutoStore, transbandtechnologie en medewerkers aan.

Foto: Dematic - Gerd Knehr