Robots en 3D-printen: een goede combinatie

Fri Apr 19 2024

04 19

Robots en 3D-printen: een goede combinatie

21/03/2022

Door Ad Spijkers

3D-printtechnologieën bieden veel voordelen voor de bouw en het gebruik van robots en drones.


     

Denemarken heeft een sterke positie opgebouwd op het gebied van automatisering, robottechnologie en drones. Maar het potentieel kan nog groter zijn als Deense robotbedrijven profiteren van de kansen die 3D-printen op dit gebied biedt. Op de R-22 robotbeurs die deze week wordt gehouden in Odense, demonstreren specialisten van het Deense Teknologisk Institut dat 3D-printen en robottechnologie een voor de hand liggende match zijn.

3D-printen

3D-printen heeft de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt. De technologie wordt steeds vaker gebruikt voor industriële componenten en biedt onvoorstelbare ontwerp- en optimalisatiemogelijkheden. Fabrikanten van robots beginnen hun ogen te openen voor 3D-printen. Op de R-22 robotbeurs willen ze duidelijk maken dat 3D-printen niet meer alleen voor prototypes. Men kan er onderdelen maken die in de industrie worden gebruikt en die bijdragen aan het creëren van toegevoegde waarde.

Er zijn verschillende argumenten dat 3D-printen en robottechnologie een voor de hand liggende match zijn. Over het algemeen kan 3D-printen waarde bieden gedurende de hele levensduur van het product . Dat wil zeggen: vanaf de ontwikkelingsfase via de gebruiksfase totdat het product uiteindelijk moet worden uitgefaseerd. Meer specifiek kun je met 3D-printen gewicht- en maatoptimalisatie doen voor robots en drones, waarbij vooral het gewicht van cruciaal belang is.

Gewichts- en tijdbesparing

3D-printen is geschikt voor drones, die zo licht mogelijk moeten zijn zodat ze langer kunnen vliegen of een zwaardere last kunnen dragen. Deze gewichtsvermindering kan worden bereikt door 3D-printen te combineren met door een computer geoptimaliseerd ontwerp, waarbij alleen het meest noodzakelijke materiaal behouden blijft.

3D-printen kan ook voldoen aan de wens van verschillende industrieën naar lichtere en sterkere grijpers. Door de grootte en het gewicht van de grijper te verminderen, hoeft de robot minder energie te gebruiken om deze te verplaatsen en kan de grijper tegelijkertijd sneller worden verplaatst. Mogelijk kan ook een kleinere en goedkopere worden robot gebruikt.

Daarnaast biedt 3D-printen veel ontwerpvrijheid en is het mogelijk meerdere componenten samen te bouwen tot één component met verhoogde functionaliteit. Bijvoorbeeld is het mogelijk om interne luchtkanalen op vacuümgrijpers te maken.

3D-printen bespaart tijd wanneer nieuwe tools moeten worden ontwikkeld. Door verschillende functies te combineren in hetzelfde onderdeel is het gewicht te verminderen, en dat is wat voor bepaalde toepassingen belangrijk is. Het kan ook leiden tot een kortere levertijd voor reserveonderdelen. 3D-printen biedt dus meer voordelen dan potentiële gebruikers vaak denken.

Foto: Teknologisk Institut