Comau introduceert nieuwe zware robot

Thu Apr 18 2024

04 18

Comau introduceert nieuwe zware robot

19/04/2022

Door Ad Spijkers

De nieuwe generatie modulaire zware robots heeft directe kinematica, absolute kalibratie en verbeterde algoritmen.


     

Comau breidt zijn productportfolio uit met de N-220-2.7 (N-220), een robot met een laadvermogen van 220 kg. De machine heeft een modulaire opstelling, directe kinematica, absolute kalibratie en verbeterde algoritmen . Deze zorgen voor gebruiksgemak, eenvoudige integratie en sneller onderhoud na de installatie, terwijl precisie, flexibiliteit, herhaalbaarheid en minimale speling worden gegarandeerd.

De robot wordt geproduceerd op een volledig geautomatiseerde productielijn in het innovatiecentrum voor geavanceerde robotica in Turijn. De nieuwe robot biedt hogere niveaus van kwaliteit en flexibiliteit in de keten en een economisch bedrijf, zoals vereist door de snelgroeiende marktsegmenten van vandaag .

Doelmarkt

Comau heeft sinds de jaren zeventig ervaring opgebouwd in robotica-toepassingen in de automobielindustrie. De introductie van de N-220 moet de positie van het bedrijf (onderdeel van Stellantis met onder meer Fiat) in de automobielsector consolideren. Tegelijkertijd wil het bedrijf zijn expansie in snelgroeiende industriesegmenten mogelijk maken, waaronder metaal, voedingsmiddelen- en drankenindustrie, logistiek, kuntstoffen en chemicaliën.

Op basis van het IFR-rapport van 2021 verwacht Comau dat gelede robots met een laadvermogen van 160-220 kg naar schatting 30% van de totale geïnstalleerde markt zullen vertegenwoordigen. Met de nieuwe robot kan het bedrijf zich beter richten op nieuwe, snelgroeiende industriesegmenten die verder gaan dan traditionele productie. Doel is om de economische automatisering voor bedrijven van elke omvang te verbeteren.”

Specificaties

De nieuwe industriële kenmerkt zich door modulariteit, componentreductie, geavanceerde motoren en dito besturingsprogramma's. Met zijn brede werkgebied en cartesiaanse veiligheidskenmerken (performance level D) en zijn laadvermogen (220 kg) is de robot geschikt voor een groot aantal industrieën. Het heeft kenmerkt zich door een holle onderarm, directe kinematica, absolute kalibratie en geëvolueerde bewegingsalgoritmen. Dit alles zorgt voor een hoge herhaalbaarnauwkeurigheid en precisie.

De robot is voorzien van geïntegreerde adapters voor vorkheftruck en optionele ringen met hoog koppel voor automatische verankering van de basis, eenvoudigere verplaatsing en snellere installatie. Het ontwerp en de modulaire architectuur vergemakkelijken ook de installatie, het gebruik en het onderhoud. De robot is gebouwd voor taken als assemblage, puntlassen, verpakking en materiaalbehandeling, naast continue procestoepassingen zoals 3D-printen en lijmen.

Aandrijving en besturing

Comau's e-Motion software-algoritme verbetert de cyclustijd, bewegingskwaliteit en baanbesturing. Dankzij het gebruik van een balanceersysteem met stikstof op as 2 en grotere slaguiteinden op as 3, heeft de N-220 van een grote wendbaarheid en een groot werkgebied, geschikt voor buig- en hanteringstoepassingen.

Omdat de N-220 slechts twee motorgroottes en één olietype gebruikt, wordt het vervangen van een defecte motor snel en eenvoudig. Een bijkomend voordeel van de vereenvoudigde, modulaire architectuur is eenvoudiger algemeen onderhoud en verbeterde Mean Time Between Failure (MTBF) dankzij een reductie van 50% van robotcomponenten. De directe montage van motor en tandwielkast voor de mechanische transmissies minimaliseert het vermogensverlies en speling, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd.

Foto: Comau