Lely bouwt duizendste meng- en voerrobot

Fri Mar 29 2024

03 29

Lely bouwt duizendste meng- en voerrobot

16/03/2021

Door Ad Spijkers

Lely produceerde onlangs zijn duizendste Vector voerrobot. Het voersysteem wordt inmiddels in 31 landen ingezet op uiteenlopende melk- en vleesveebedrijven.


     

De duizendste Vector is geleverd om op een melkveebedrijf in Italië een kudde van 117 tot 130 koeien te voeren. Dit bedrijf maakt al jaren gebruik van het Lely Vector voersysteem. De nieuwe meng- en voerrobot is op veel punten verbeterd, maar de snellere vijzelmotor gaf voor het bedrijf de doorslag. De Rendena-koeien die er worden gehouden hebben een betere voerefficiëntie, vet- en eiwitproductie als ze enkel met droge rantsoenen worden gevoerd. De snellere vijzelmotor zorgt ervoor dat droge rantsoenen beter worden gesneden.

Automatisch voeren

Lely heeft het afgelopen decennium veel kennis en ervaring opgedaan met automatisch voeren. Daarbij is geluisterd naar de klanten, is onderzoek gedaan en zijn nieuwe dingen uitgeprobeerd. Daarbij heeft de onderneming vastgehouden aan de bewezen basisprincipes van automatisch voeren en een groot deel van het systeem verbeterd.

Lely ziet het vertrouwen in de Vector groeien. De meerwaarde van automatisch voeren wordt ingezien door steeds meer veehouders. Behalve energie- en arbeidsbesparing heeft de voerrobot een positief effect op de gezondheid en voerefficiëntie van de koe. Door vaker en preciezer te voeren worden de voedingsstoffen optimaal benut. Daarnaast maakt de software het mogelijk om te sturen op rendement in plaats van melkproductie of gewichtstoename. Veehouders kunnen na een verandering in het rantsoen het effect op hun marge bewaken en zo hun bedrijfsresultaten verbeteren.

Lely heeft het afgelopen jaar de verkopen van de Vector aanzienlijk zien groeien. Voor dit jaar verwacht het bedrijf in Maassluis dat deze stijgende lijn zal doorzetten. De onderneming verwacht dat automatisch voeren in de toekomst net zo geaccepteerd en toegepast zal zijn als automatisch melken.

Foto: Lely