Kennisbundeling voor de foodsector

Sat Apr 20 2024

04 20

Kennisbundeling voor de foodsector

12/12/2022

Door Ad Spijkers

Qing, Stäubli en Robovision willen automatiseren mogelijk maken voor iedere voedselproducent.


     

Ingenieursbureau Qing in Arnhem, robotfabrikant Stäubli Robotics in Kortrijk en vision-specialist Robovision in Gent zijn bekend om hun innovatie en technische ontwikkelingen in de agrifood-sector. Ze zijn het met elkaar eens dat automatiseren voor iedere voedselproducent mogelijk en gemakkelijker moet worden.

Qing voegt de expertise van Stäubli op gebied van robotica en hygiëne en de schaalbare AI-software van Robovision toe aan zijn aanpak. Samen met de innovatiekennis en agile aanpak van Qing moet dit automatiseren met zo min mogelijk zorgen en risico’s mogelijk maken.

Inzicht

Voedselproducenten willen continuïteit en kwaliteit behouden in productieprocessen. Automatisering zorgt voor continuïteit maar brengt ook risico’s met zich mee, ook financieel. Vaak investeert een bedrijf in een prototype waar vooraf de haalbaarheid van de oplossing of machine niet is aangetoond.

Hygiënerichtlijnen spelen een belangrijke rol bij het produceren van voeding. De Stäubli HE (Humid Environment) robots zijn geschikt voor productieomgevingen waar gewerkt wordt met kwetsbare en organische producten. In combinatie met de expertise van Qing is het mogelijk om doelmatige en innovatieve oplossingen te creëren voor complexe en minder complexe automatiseringsvraagstukken in de foodsector.

Deze industrie kent veel complexe handelingen in de productieprocessen waar geen standaard automatiseringsoplossing voor is. De drie partijen hebben een opstelling ontworpen waarbinnen de haalbaarheid van een automatiseringsvraagstuk wordt getoetst. De risico’s en uitdagingen worden inzichtelijk gemaakt, zodat de ondernemer tijdens het traject geen onaangename (financiële)verrassingen meer tegenkomt.

Lab

Ervaring en kennis op gebied van innovatie, robotica en AI komen samen in het Development Lab van Qing. Zijn engineers gaan aan de slag met een foodgrade robotarm en deep learning om een vraagstuk te toetsten op de haalbaarheid.

In het lab worden Proof of Concepts uitgevoerd, zonder dat een producent eerst een risicovolle investering hoeft te doen. Deze opstelling maakt het mogelijk om een product – ongeacht veranderingen in het product of de omgeving – te bewerken of te verplaatsen. De engineers van het bedrijf combineren de handelingsflexibiliteit van de robot en het denkvermogen van deep learning. Dit opent de deur naar het automatiseren van een scala aan werkzaamheden die momenteel nog enkel door mensen uitgevoerd worden.

Ondernemers binnen de voedingsindustrie kunnen terecht in het lab met hun vraagstuk. De robotopstelling met AI-integratie kan verschillende handelingen toetsen: denk aan het inpakken en nauwkeurig sorteren van producten, stapelen van verpakkingen en het uitvoeren van kwaliteitscontroles.

In het lab worden vraagstukken met een hoge technische complexiteit aangepakt. Binnen twee weken wordt een haalbaarheidsplan opgeleverd. In het plan zijn alle mogelijke risico’s en uitdagingen inzichtelijk gemaakt. Voedselproducenten kunnen volledige service verwachten; implementatie en integratie van de oplossing én personal support om alles op de juiste manier te gebruiken.

Foto: Qing