Nieuwe lineaire lagers voor assen

Sat Mar 02 2024

03 02

Nieuwe lineaire lagers voor assen

29/07/2021

Door Ad Spijkers

Lagers uit Iglidur W360 polymeer van Igus waarborgen precieze en gemakkelijke lineaire bewegingen.


     

Om lineaire lagers op assen te kunnen bewegen met een hoge mate van nauwkeurigheid heeft Igus zijn W360CM serie ontwikkeld. De nieuwe glijlagers bestaan uit een aluminium behuizing en een dunne glijfolie, die een soepele en stille werking en een hoge mate aan stijfheid waarborgen. De lagers hebben amper speling en maken precieze bewegingen mogelijk.

Dankzij het gebruik van Iglidur W360 polymeren heeft de gebruiker geen externe smering nodig. De afmetingen van de nieuwe serie komen overeen met die van metalen bussen, zodat ze die 1-op-1 kunnen vervangen.

Lineaire geleidingen

Lineaire geleidingen worden overal gebruikt waar goederen of objecten van A naar B verplaatst moeten worden, of waar apparatuur of machines moeten worden afgesteld. Precisie speelt vaak een belangrijke rol voor gebruikers, bijvoorbeeld bij microscopen of in Röntgenapparatuur. De lineaire lagers uit de serie W360CM waarborgen een hoge mate aan precisie in de Drylin R asgeleidingen van het bedrijf uit Keulen.

De glij-elementen van de lagers met lange levensduur worden gekenmerkt door een dunne wanddikte en hoge sterkte. Ze worden geproduceerd middels spuitgieten. Het Iglidur W360 polymeer maakt een stille en soepele werking mogelijk. Het bedrijfstemperatuurbereik ligt tussen de 0 en 50°C. Door de dunne wanddikte en de hoge materiaalsterkte zorgen de lineaire lagers voor een geringe lagerspeling bij het werkpunt dankzij gereduceerde elasticiteit.

Onderhoudsvrij

De nieuwe lagers zijn - net als alle glij- en lineaire lagers van Igus - smeringsvrij en daarom vrij van verontreinigingen en onderhoudsvrij. Ze kunnen gemakkelijk worden gemonteerd in alle Drylin behuizingen en in alle standaard posities voor lineaire kogellagerbussen. Dit betekent dat alle kogeloplossingen 1-op-1 omgebouwd kunnen worden zonder constructiewand en gebruik maken van de onderhoudsvrije oplossing.

Het ontwerp van de nieuwe lineaire lagers is eenvoudig. De glijfolies worden in de behuizing geperst totdat een voorgespannen klikhaak in een groef valt. Dit borgt de folies tegen verplaatsing, zelfs onder hoge belastingen en temperaturen. Metingen met meetkalibers voor het controleren van de lagerspeling en precisie toonden aan dat de W360CM serie lagers beter presteerden dan gecoate lineaire lagers.

De Igus lagers worden in Nederland op de markt gebracht door Elcee in Dordrecht.

Foto: Igus