Handen schudden met een ReBeL

Wed Jun 26 2024

06 26

Handen schudden met een ReBeL

18/06/2024

Door Ad Spijkers

Igus voegt een humanoïde hand van smeervrije hoogwaardige kunststoffen toe aan zijn ReBeL-productreeks


     

Robots vinden steeds vaker hun weg naar kleine en middelgrote bedrijven in de vorm van cobots, zoals de ReBeL. Ze sorteren, picken en verplaatsen met behulp van camera's, zuigers en grijpersystemen. Igus heeft nu een vingergrijper ontwikkeld voor de ReBeL cobot, zodat deze ook humanoïde taken kan uitvoeren. De grijper is volledig gemaakt van smeringvrije kunststoffen en is zowel betaalbaar als eenvoudig te integreren.

Vingergrijper

Met de ReBeL brengt Igus een compacte en lichtgewicht cobot op de markt, die een betaalbare manier biedt om met robotica te beginnen. Maar om een robot daadwerkelijk taken te laten uitvoeren, heeft deze grijpers en zuignappen nodig. Igus biedt op de marktplaats RBTX.com een ruime keuze aan geschikte eindeffectoren van verschillende fabrikanten.

Het bedrijf heeft nu zelf een vingergrijper ontwikkeld. Alle componenten, inclusief de flens, kabels en besturingseenheid, worden rechtstreeks geleverd. Dit geeft de klant een oplossing die 100% compatibel is. De glijlagers in de gewrichten van de gebruikte polymeren zijn niet alleen voordelig en smeervrij, maar zorgen ook voor soepele en nauwkeurige bewegingen van de afzonderlijke vingers. Uitgebreide tests in het eigen laboratorium garanderen de levensduur van de humanoïde hand.

De vingers zijn flexibel en kunnen worden bestuurd via verschillende interfaces, waaronder USB, TTL (5 V) serieel en interne scripting.

Humanoïde hand

Omdat de ReBeL licht (ongeveer 8 kg) en betaalbaar (vanaf €3.830) is, wordt hij vaak gebruikt in humanoïde toepassingen. De fabrikant ontving verschillende verzoeken van klanten voor een robothand die gemakkelijk plug and play kan worden aangesloten op de ReBeL. De humanoïde hand is verkrijgbaar voor €2.392 en compatibel met alle ReBeL-modellen. Hij wordt aangestuurd via DIO op het middelpunt van het gereedschap, waardoor hij eenvoudig is te integreren en geschikt is voor verschillende toepassingen.

Kenmerkend voor de vingergrijper is dat hij de handbewegingen van een persoon kan nabootsen. Igus' cobot kan met de nieuwe betaalbare hand een breed scala aan eenvoudige humanoïde taken en toepassingen uitvoeren. Te denken valt aan gebieden als onderzoek en ontwikkeling op universiteiten en taken in de catering- of entertainmentindustrie.

Foto: Igus