Simuleren veiliger dan fysiek testen

Sat Dec 21 2024

12 21

Simuleren veiliger dan fysiek testen

24/01/2023

Door Ad Spijkers

Robots kunnen een waardevol onderdeel zijn van veel fabricage- en productieprocessen. Maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn, vooral in grensgevallen.


     

In sommige gevallen kan het nemen van de verkeerde actie leiden tot fysieke schade aan de robot, andere apparatuur of zelfs werknemers. Dit kan leiden tot kostbare en gevaarlijke storingen. In een ideale wereld zou een bedrijf alle mogelijke situaties testen om falen te voorkomen, maar dit is fysiek onmogelijk. De simulatiesoftware van het Canadese RoboDK kan grensgevallen testen en snel en veilig de resultaten van veel verschillende acties voorspellen.

Grensgevallen

Een grensgeval is een situatie die normaal gesproken niet voorkomt bij normaal gebruik van de robot. Maar als het gebeurt, kan het leiden tot fysieke schade aan de robot of uw apparatuur veroorzaken of zelfs menselijk leed.

Grensgevallen kunnen gevaarlijk zijn omdat ze moeilijk te voorspellen en nog moeilijker te testen zijn. Een voorbeeld van een grensgeval kan zijn wat er gebeurt als de energietoevoer naar de robot uitvalt wanneer deze zich midden in een belangrijke stap van een taak bevindt. Het testen hiervan kan kostbaar zijn en machines onnodig beschadigen. Simulatie is een manier om grensgevallen te testen en storingen veilig te voorkomen. Dit wordt vaak gedaan in de bouwkunde, waar veel fysiek testen onmogelijk is.

Simuleren

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het praktisch onmogelijk is om alle grensgevallen met een robot te testen. Ten eerste zou dit tijdrovend en duur zijn. De kosten van beschadigde apparatuur, reparaties en productiestilstand zouden snel oplopen. Zelfs als geen schade is aangericht, is tijd nodig om na stilstand alles te testen.

Ten tweede zijn sommige grensgevallen te gevaarlijk om fysiek te testen. Dit geldt met name als de robot werkt met gevaarlijke materialen of in een risicovolle omgeving. Er kunnen ethische bezwaren zijn bij het testen van grensgevallen en mensen kunnen in potentieel gevaarlijke situaties terechtkomen.

Ten slotte zijn grensgevallen vaak specifiek voor elk robotmodel. Het is niet altijd mogelijk om resultaten te generaliseren. Als gevolg hiervan kan het testen van fysieke grensgevallen onpraktisch zijn, omdat bij elk nieuw robotmodel nieuwe testen moeten worden uitgevoerd. Tenzij u een simulator gebruikt.

Tool

RoboDK is een tool voor het testen van grensgevallen. Door de krachtige simulatieomgeving te gebruiken, zijn meer situaties te testen dan met fysieke tests of andere methoden (zoals berekeningen op de 'achterkant van het bierviltje') mogelijk zou zijn. Met RoboDK kunnen gebruikers hun robotprogramma's wijzigen en vervolgens simulatie gebruiken om de resultaten hiervan te bepalen. Ze kunnen ambitieuzere wijzigingen aanbrengen dan met fysieke tests, waardoor ze meer grensgevallen kunt identificeren.

Een andere manier om de software te gebruiken, is door automatisch aangepaste tests te genereren met uw favoriete programmeertaal en deze via de RoboDK API uit te voeren. Dit is een soortgelijk proces dat softwareontwikkelaars gebruiken om hun code te testen. Bij gebruik voor grensgevallen zijn er verschillende manieren om een reeks verschillende tests te maken.

Foto: RoboDK