ABB onthult kleinste industriële robot

Thu Apr 25 2024

04 25

ABB onthult kleinste industriële robot

17/10/2022

Door Ad Spijkers

ABB heeft zijn kleinste industriële robot ooit gelanceerd, met nieuwe mogelijkheden voor de productie van draagbare slimme apparaten.


     

Met zijn compacte formaat, toonaangevende laadvermogen en ongeëvenaarde nauwkeurigheid biedt de nieuwe IRB 1010 elektronicafabrikanten de mogelijkheid om hun productie van apparaten te vergroten door middel van automatisering. ABB noemt daarbij onder meer slimme horloges, oortelefoons, sensoren en gezondheidstrackers.

De IRB 1010 is ontworpen voor de krappe ruimtes en speciale machines die typisch zijn voor elektronicaproductie. Met een bereik van 370 mm en een voetafdruk van 135 mm x 250 mm is de nieuweling 30% kleiner dan de huidige kleinste robot van ABB, de IRB 120. Door de compacte kunnen meer cellen in productieruimten worden geplaatst.

Hogere productiviteit

De IRB 1010 kan lasten tot 1,5 kg aan en heeft het hoogste laadvermogen in zijn klasse; hij kan volgens ABB tot drie keer meer gewicht tillen dan vergelijkbare robots. Dit hogere laadvermogen – in combinatie met een luchtslang met een grotere diameter die extra kracht biedt voor vacuümzuigen – maakt gelijktijdige behandeling van meerdere objecten mogelijk. Hierdoor kunnen meer objecten per uur worden verwerkt. Het opent ook mogelijkheden voor nieuwe toepassingen, waaronder het afpellen van films, material handling, assemblage, lijmen en inspectie.

De productiviteit wordt verder verbeterd door de toevoeging van zes remsystemen, waardoor de robotarm zelfs bij stilstand in zijn positie kan blijven. Door de tijd te elimineren die de robot nodig heeft om zijn positie te herstellen na een stop of pauze, kan de productie sneller worden hervat. Hierdoor kan de IRB 1010 meer doen in minder tijd dan andere robots in zijn klasse.

Besturing

De sleutel tot de hoge nauwkeurigheid van de IRB 1010 is ABB's de OmniCore E10-controller, die een positie- en padherhaalbaarheid van 0,01 mm biedt. Met zijn slanke ontwerp is de controller geschikt voor de assemblage van kleine onderdelen in toepassingen waar de groottes van een productiecel moeten worden geminimaliseerd. De controller biedt de flexibiliteit om aan veranderende eisen te voldoen, met ingebouwde digitale connectiviteit en meer dan 1000 extra functies die eenvoudige schaalbaarheid mogelijk maken.

De controller verbruikt tot 20% minder energie in vergelijking met de vorige IRC5C-controllers van ABB. Hierdoor kunnen klanten hun energiekosten verlagen (erg actueel!) en de energie-efficiëntie verbeteren.

Vraag

De markt voor draagbare slimme apparaten groeit, met prognoses die een groei met dubbele cijfers tussen 2022 en 2028 voorspellen. Om aan deze groei te voldoen, zoeken bedrijven compacte robotoplossingen die geschikt zijn voor smalle productieruimten in productielijnen voor elektronica. Ze moeten nauwkeurig kunnen omgaan met de kleine componenten die in draagbare apparaten worden gebruikt. De IRB 1010 voldoet aan de eisen, waardoor bedrijven de output en productiviteit kunnen maximaliseren met behoud van de hoogste productkwaliteit.

Foto: ABB