Omron 3D vision-sensor voor robotarmen

Thu Mar 28 2024

03 28

Omron 3D vision-sensor voor robotarmen

31/10/2022

Door Ad Spijkers

De vision-sensor maakt menselijke detectie en flexibiliteit mogelijk voor het automatiseren van het picken van onderdelen


     

De FH-SMD-sensoren van Omron kunnen op een robot worden gemonteerd om willekeurig geplaatste (bulk)onderdelen in drie dimensies te herkennen. Hierdoor zijn ruimtebesparende montage, inspectie en pick-and-place mogelijk, wat moeilijk te bereiken is met conventionele robots, terwijl de productiviteit wordt verbeterd.

Procesoptimalisatie

Door arbeidstekorten zijn fabrikanten op zoek naar manieren om processen te automatiseren die afhankelijk zijn van de zintuigen van ervaren medewerkers, zoals bin picking. De nieuwe 3D-vision-sensor van de FH-SMD-serie is klein en licht genoeg om op een robotarm te worden gemonteerd. Er is geen speciale montageapparatuur nodig en dus wordt ruimte bespaard.

De sensor kan worden verplaatst om de invalshoek te veranderen en onderdelen eenvoudig te herkennen. Hierdoor worden blinde vlekken verminderd en wordt betrouwbare detectie geboden. Bovendien maakt de nieuw ontwikkelde 3D-meettechnologie detectie van onderdelen in ongeveer 0,4 s mogelijk, ongeacht de vorm en locatie. Dit is de totale tijd voor 3D-metingen en 3D-herkenning onder gespecificeerde omstandigheden. Het monteren van bulkonderdelen in bijvoorbeeld automotive-toepassingen kan soepel worden geautomatiseerd.

Kenmerken

De kleine en lichte 3D-vision-sensor voor robotarmen bespaart installatieruimte. Grote montageapparatuur of grote wijzigingen in de indeling, die nodig zijn voor andere 3D-vision-sensoren, zijn niet nodig. De vision-sensor is gemakkelijk te vervoeren en maakt flexibel onderdelen picken op verschillende locaties mogelijk.

Detectie met hoge snelheid maakt het picken soepel. De snelle detectie wordt bereikt door 3D-meettechnologie voor het maken van 3D-vormbeelden en 3D-herkenningstechnologie om de positie en houding van doelen te identificeren. Wizards begeleiden gebruikers stap voor stap bij het instellen van een pick-and-place-toepassing, van camera-instellingen tot kalibratie.

Foto: Omron