Robotvlieger Kitepower succesvol getest

Thu Nov 21 2024

11 21

Robotvlieger Kitepower succesvol getest

04/07/2022

Door Ad Spijkers

Kitepower heeft bewezen dat energieopwekking met vliegers mogelijk is. Nu lanceert de start-up van de TU Delft Campus een crowdfunding-project.


     

De wereld heeft behoefte aan hernieuwbare energiebronnen en daar zouden robotvliegers daar bij kunnen horen. Kitepower, een start-up op de TU Delft Campus, heeft een economisch alternatief voor traditionele windenergieopwekking ontwikkeld en getest. De volgende fase in zijn traject is 'equity crowdfunding'.

Ontwikkeling

Kitepower is in 2016 voortgekomen uit een TU Delft onderzoeksgroep opgericht door de voormalige Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Tegenwoordig werkt het bedrijf samen met Crowdcube, een crowdfunding-platform voor aandelen, om het publiek te laten deelnemen aan de reis van Kitepower.

De robots van het bedrijf wekken elektriciteit op door een vlieger met zijwind te vliegen met een kabel dat aan een trommel van het grondstation is bevestigd. De elektriciteitsopwekking werkt in twee fasen: uit- en inhalen. Het mooie van het systeem is dat de energie die in de eerste fase (uitrollen) wordt geproduceerd groter is dan de energie die nodig is om de kite weer in te halen (tweede fase).

Vijf jaar van intensieve ontwikkelingen hebben geleid tot de productie van een 100 kW containergenerator en verschillende 60m2 high performance robotvliegers. Hiermee kijkt Kitepower terug op een succesvolle pilotdemonstratie in het Caribisch gebied, een typische 'habitat' voor de Kitepower’s Falcon.

Gebruik

De stroomopwekkende robotvliegers van Kitepower zijn handig voor het aandrijven van afgelegen gebieden en off-grid installaties. Het 100 kW-systeem lijkt te kunnen worden ingezet voor het leveren van tijdelijke stroom naast dieselgeneratoren. De robotvliegers zijn met name geschikt voor afgelegen locaties waar een hoge mobiliteit en eenvoud van installatie nodig is.

Volgens het bedrijf gebruikt zijn systeem 90% minder materialen dan conventionele windturbines met een vermogen. Ook zou het systeem van Kitepower gemiddeld 75% van de tijd dat het werkt elektriciteit kunnen produceren. In vergelijking met windturbines en zonnepanelen is de elektriciteit die Kitepower produceert goedkoper omdat het systeem meer elektriciteit produceert. Ook zijn de kosten lager omdat het een lichtgewicht systeem is. Het systeem past in een standaard container die gemakkelijk over de hele wereld is te verschepen.

De Delftse start-up wil de mogelijkheden van zijn windenergietechnologie blijven demonstreren in zowel tijdelijke pilots als permanente installaties, met als doel om uiteindelijk op weg te gaan naar een opgeschaald systeem voor de Megawatt-klasse.

Foto: Kitepower