Vision, Robotics & Motion goed bezocht

Wed Jun 26 2024

06 26

Vision, Robotics & Motion goed bezocht

17/06/2024

Door Ad Spijkers

Het evenement van Mikrocentrum trok 20% meer exposanten en bezoekers.


     

Dat automatisering en digitalisering nog steeds zeer actuele onderwerpen en uitdagingen in de hightech- en maakindustrie zijn, bleek tijdens de 21e editie van Vision, Robotics & Motion op 5 en 6 juni. Met de nieuwe pijler Digital Innovation, 40 sprekers, 120 exposanten en 1796 bezoekers (beide +20%), kijkt organisator Mikrocentrum terug op een succesvolle editie.

Breed aanbod

Op de beursvloer waren legio innovatieve en creatieve toepassingen om te automatiseren en te digitaliseren te vinden. Er was genoeg materiaal aanwezig om inspiratie op te doen en er werd flink genetwerkt. Programmamanager Charlotte de Jong was er trots op dat 'haar beurs' een one-stop-shop naar de fabriek van de toekomst was.

Op de beursvloer waren geen grote aantallen industriële robots te vinden. Daar staat tegenover dat er een breed aanbod van ijverige cobots werd gedemonstreerd. Ook waren een paar autonome heftrucks, een exoskelet, drones, een geautomatiseerde meetcel, een koffiezettende en zelfs een tafelvoetballende robot te bewonderen. Voor degene die zelf robotsystemen bouwt waren er aandrijftechnische oplossingen, vision systemen en diverse software oplossingen .

Samenwerken essentieel

Op de beurs werden connecties gelegd tussen bedrijven in de hele keten. Zowel bezoekers als exposanten ontmoetten hun bestande of potentiële samenwerkingspartners, leveranciers en klanten. De kracht van zo’n ecosysteem wordt nog maar eens benadrukt door keynotespreker Dennis van Kleef van Schiphol: "We hebben zelf niet alle kennis in pacht, we moeten samenwerken en elkaar versterken." Hij gaf tijdens zijn keynote een kijkje in de keuken in het automatiseren en robotiseringstraject van het bagageproces bij de grootste luchthaven van Nederland.

Samenwerken geldt overigens niet alleen tussen mensen, maar ook tussen de mens en robot en de mens met AI. De sprekers en exposanten op de beurs zijn het daarover met elkaar eens. Zo benadrukt keynote spreker Guido van Gageldonk, programmamanager AI bij de Brabantse Ondernemers Maatschappij: "AI is gereedschap om ons werk efficiënter te kunnen doen. Ik zie het als een nieuwe fiets. De fiets brengt je sneller op de plaats van bestemming, dan ga je toch niet lopen met de fiets aan de hand? We moeten gaan fietsen. En dan vallen we misschien een keer, maar daar leren we van."

Hij riep de aanwezige bedrijven op om aan de slag te gaan met de mogelijkheden die AI biedt. Er zijn legio voorbeelden waarin we niet alleen nu, maar ook in de toekomst van kunnen profiteren. De robot geen bedreiging is voor de mens, maar juist een oplossing voor vele problemen.

Slimmer werken

Nieuw deze editie was de toevoeging van de pijler Digital Innovation. In een aansluitende hal konden bezoekers laagdrempelig in contact komen met twintig partijen die zijn gespecialiseerd in onder andere RPA (Robotic Process Automation), PLM, PDM, DMS, productconfiguraties tot cybersecurity en 3D CAD software. Al deze tools hebben als doel de hightech- en maakindustrie te helpen om slimmer en efficiënter te werken.

De volgende editie van Vision, Robotics & Motion staat gepland op 11 en 12 juni 2025, wederom in de Brabanthallen.

Foto: Mikrocentrum