Robothond voor beter treinonderhoud

Tue Mar 19 2024

03 19

Robothond voor beter treinonderhoud

31/05/2021

Door Ad Spijkers

Stadler Services en ANYbotics onderzoeken wat mobiele robots kunnen betekenen voor het onderhoud en de beschikbaarheid van treinstellen.


     

Stadler Services en ANYbotics willen het potentieel van autonome mobiele robots onderzoeken om de spoorwegindustrie met behulp van digitalisering en automatisering te transformeren. Samen hebben ze een reeks relevante praktijkgevallen geïdentificeerd en deze getoetst aan de huidige en geplande mogelijkheden van ANYmal, de robothond van het bedrijf.

Het potentieel zit in verkorting van de terugverdientijd door efficiëntieverhogingen en kortere doorlooptijden van treinen. Stadler voorziet een aanzienlijk potentieel voor mobiele robots om protocollen te standaardiseren, de kwaliteit van de verzamelde data te verbeteren en de verblijftijd van een trein in een depot te verkorten.

Ruimte voor verbetering

Treinen vereisen complexe mechanische en elektrische systemen voor consistent en veilig bedrijf. Goed onderhoud en inspecties zijn essentieel. Om een veilige werking te garanderen en ervoor te zorgen dat de trein op tijd op het station aankomt, is onderhoud nodig. De huidige inspectiemethoden zijn gebaseerd op repetitieve, deels arbeidsintensieve en foutgevoelige taken. ANYmal, de robothond van Anybotics, kan steeds weer opnieuw dezelfde taak uitvoeren, is nauwkeurig en garandeert de kwaliteit van de inspectie.

In de treinen ingebouwde sensoren detecteren bijvoorbeeld temperatuur en trillingen, maar kunnen zelf tot een extra betrouwbaarheidsprobleem leiden. Ook maken spoorwegen gebruik van langs de rails gemonteerde voertuiginspectiesystemen die de mechanische integriteit van passerende treinen kunnen analyseren.

Deze scanpoorten kunnen echter alleen gebreken aan de buitenkant detecteren. ANYmal biedt over 360° een interne en externe visuele inspectie- en onderhoudsdata met minder investeringen dan voor vaste scanpoorten of sensoren.

Betere data, beter onderhoud

Onderhoudsmedewerkers besteden nu twee tot drie uur aan het uitvoeren van routinematige visuele inspecties en vervolgens tijd aan het rapporteren van de verzamelde gegevens. Hoewel het proces consistent is, zijn de rapporten dat vaak niet. Door ANYmal in te zetten, kan Stadler alle inspecties in alle depots in een consistent formaat vastleggen. Dit helpt om het onderhoud verder te verbeteren en op langere termijn het ontwerp en de techniek van de trein te verbeteren.

Door het analyseren van hoogwaardige en consistente data uit gerobotiseerde inspecties kan Stadler de onderhoudsactiviteiten verschuiven van een corrigerende naar een data-gestuurde of conditie gebaseerde benadering. In de toekomst kan dat bijdragen aan een verschuiving van vaste naar op behoeften gebaseerde onderhoudsschema's. Stadler zou hierdoor effectievere en efficiëntere onderhoudsprocedures kunnen uitvoeren, tijdlijnen kunnen verkorten, minder inspanning en interventie vergen en resulteren in een grotere beschikbaarheid van treinen.

Doelstelling

Het belangrijkste doel voor Stadler is om de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van treinen te vergroten. De ANYmal robothond maakt het mogelijk om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor onderhoudsproblemen. Door de robot ook buiten de depots van routine-inspecties te laten uitvoeren, zouden hoogopgeleide onderhoudstechnici vrijkomen voor meer gekwalificeerde taken. Ook zijn op maat gemaakte oplossingen mogelijk om aan de eisen van hun klanten te voldoen.

Stadler is fabrikant van intercity- en regiotreinstellen, die bij de meeste in Nederland actieve spoorwegmaatschappijen in gebruik zijn. Stadler Service richt zich met meer dan vijftig servicelocaties in heel Europa op het vergroten van de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid van treinen. In Nederland heeft het bedrijf onderhoudsdepots in Leeuwarden, Venlo en Hengelo en een revisiewerkplaats in Blerick.

Foto: ABYbotics