IDTechEx onderzoekt AI en robotica

Sun May 26 2024

05 26

IDTechEx onderzoekt AI en robotica

16/04/2024

Door Ad Spijkers

Het marktonderzoekbureau verkent in enkele studies de mogelijkheden van de combinatie van beide technologieën.


     

AI-chips kunnen de intelligentie van robotica versterken, met toekomstig potentieel voor slimmere en meer onafhankelijke auto's en robots. Behalve Chat GPT en het chatten met robots thuis, is het potentieel van deze technologie om de werkomgeving te verbeteren en het socialiseren opnieuw uit te vinden veelbelovend. Dit blijkt uit enkele recente marktonderzoeken van IDTechEx, dat vestigingen heeft in Boston (USA), Cambridge (UK) en Tokyo.

AI chips in de auto

Elektrische en autonome voertuigen profiteren van de vooruitgang op het gebied van AI en robotica. Auto’s die het verschil tussen mensen en wegwijzers kunnen beoordelen, komen steeds vaker voor op de wegen. Het gebruik van AI-chips en geavanceerde sensoren kan auto’s robotachtige eigenschappen geven. Ze kunnen sensorgegevens lokaal verwerken. In combinatie met verkeersinformatie uit de cloud, kunnen ze beslissingen nemen voor de veiligheid en het voordeel van de bestuurder of passagier. Door cameragegevens te interpreteren om soorten obstakels of gevaren te identificeren, kunnen auto’s onafhankelijk van de bestuurder beslissingen nemen.

Gesprekken met de auto zullen veel natuurlijker aanvoelen door het gebruik van AI-chips. Deze maken gedetailleerdere stemherkenning mogelijk, zodat bestuurders geen specifieke instructies hoeven te onthouden. Bedrijven als BMW gebruiken dit al om natuurlijker klinkende handsfree interactie met het voertuig mogelijk te maken om bestemmingen in te voeren of muziek af te spelen. AI-chips helpen ook bij het batterijbeheer van de auto, waarbij rekening wordt gehouden met factoren als temperatuur, vochtigheid en gebruik, zodat de auto de levensduur, het bereik en de prestaties van de batterij kan maximaliseren.

IDTechEx bespreekt dit verder in het marktrapport Software-Defined Vehicles, Connected Cars, and AI in Cars 2024-2034: Markets, Trends, and Forecasts.

Robots

Autonome robots zijn ook een fantastisch gebruik voor AI-chips, Autonome mobiele robots (AMR's) en automatisch geleide voertuigen (AGV's) kunnen aan boord data verwerken en een nieuw ruimtelijk bewustzijn realiseren. Ook bij het verkennen van omgevingen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor mensen, kunnen robots hun diensten bewijzen. Dat kan gaan om het in kaart brengen van interne of externe structuren om gebouwen af te breken of op te knappen of om landbouwwerkzaamheden uit te voeren. Ook kunnen AI-chips robots helpen deuropeningen of obstakels te identificeren, zodat ze zichzelf niet beschadigen. Dankzij hun beeldopslag kunnen ze gegevens effectief terugrapporteren vanuit afgelegen gebieden zonder dataverbinding.

In goed gecontroleerde omgevingen zoals magazijnen zijn hebben AGV's en AMR's toegang tot internet en dataverbindingen. Met het gebruik van minder krachtige AI-chips kunnen ze afbeeldingen naar de cloud uploaden, waardoor ze zelf kunnen navigeren en extra functies kunnen realiseren, zoals objectherkenning. De markt voor AMR's zal naar verwachting tegen 2044 met ongeveer 100 miljard dollar groeien, wat kansen biedt voor chips en andere componenten die nodig zijn voor AMR's. Meer details zijn opgenomen in het onderzoek Mobile Robotics in Logistics, Warehousing and Delivery 2024-2044.

Chat GPT en sociale robots

Vriendschappen kunnen er in de toekomst anders uitzien. Sociale robots worden steeds meer voorzien van de populaire en toegankelijke AI-software Chat GPT, zodat interacties natuurlijk en menselijk kunnen aanvoelen. Deze software kan begeleidende robots creëren, geïnspireerd door tijden als de COVID-19-pandemie, waarin mensen misschien met eenzaamheid worstelden. Dergelijke robots zouden gesprekken kunnen voeren zoals mensen dat zouden doen.

Stofzuigrobots, die veel mensen tegenwoordig thuis gebruiken, kunnen instructies krijgen of zelfs zelf praten, waardoor ze als AI worden gecategoriseerd. Met het gebruik van Chat GPT zal het gemakkelijker zijn om een gunst te vragen aan de stofzuiger. Voor een meer diepgaande analyse van de technologieën en markten die verband houden met dit soort onderwerpen, biedt IDTechEx een portfolio met relevante rapporten.

Foto: PxHere, Mohamed Hassan