Sick breidt programma camera's uit

Sat Mar 02 2024

03 02

Sick breidt programma camera's uit

18/07/2023

Door Ad Spijkers

De snelheid en precisie van de Ruler3000 3D-streamingcamera's maken 3D-inspectie- en meettaken met een hoge resolutie mogelijk.


     

Met de introductie van drie compactcamera's en een extra middenklasse-variant bestrijken de Ruler3000 camera's van Sick nu gezichtsvelden tussen 26,6 mm en 1680 mm en dat tot een hoogte van 0,8 µm. De nieuwe camera's combineren de beeldkwaliteit van de Ranger3 streaming camera met het gemak van een ingebouwde laser, voorgeselecteerde optica en in de fabriek gekalibreerde gezichtsvelden.

De Ruler3000 serie wordt al gebruikt om veeleisende 3D-toepassingen op te lossen, zoals de inspectie van spoorlijnen, windmolenwieken en de wangen van banden, het meten en portioneren van vleesproducten en de volumedimensionering van commerciële vracht.

3D-details

Met de modellen Ruler3002, 3004 en 3010 wordt deze cameraserie uitgebreid tot gezichtsvelden tot 26,6 mm. Met behulp van een krachtige blauwe 3R-laser hebben de drie kleinere camera's de korte belichtingstijden die nodig zijn om de kleinste driedimensionale details bij hoge productiesnelheden vast te leggen. Met hun compactere afmetingen breiden deze camera's de mogelijkheden van de Ruler3000 uit tot in de kleinste details die nodig zijn voor de inspectie van elektronische en consumentenproducten, printplaten en halfgeleiders.

De Ruler3060 met een gezichtsveld van 740 mm maakt de familie compleet. It model is gericht op toepassingen in de auto- en consumptiegoederenindustrie.

De nieuwe camera's bereiken een goede reproduceerbaarheid op heldere, reflecterende en metalen oppervlakken. Een nieuwe Surface+-technologie onthult zelfs de kleinste kras op gladde, glanzende metalen oppervlakken zoals batterijbehuizingen. De Ruler3000 is ook geschikt voor producten met een lage lichtremissie, zoals bij het inspecteren van bandenwanden.

Hoge snelheden

De nieuwe camera's leggen 3D-beelden, reflectie- en strooilichtmetingen in één scan vast. Met snelheden tot 46 kHz kunnen de camera's verschillende materiaaleigenschappen onderscheiden, wat handig is bij het snijden van bijvoorbeeld hout of het portioneren van vlees. De lichtgevoeligheid en het hoge dynamische bereik van de camera's helpen om inspecties te optimaliseren, ongeacht contrasten of verschillende lichtomstandigheden in een enkele scène.

De camera's zijn daarmee geschikt voor het controleren van de juiste vorm en positionering van lijmrupsen tijdens robotapplicatie, bijvoorbeeld bij montage. De Ruler3000 serie bereikt hoge resoluties en inspectiesnelheden bij het inspecteren van oppervlakken van glanzende metalen behuizingen, lasnaden of koelpasta. De modellen 3002, 3004 en 3010 bieden voordelen bij kritische kwaliteitscontroles zoals volledigheid, correcte positionering van componenten, hoogte- en vlakmetingen, bijvoorbeeld bij de montage van smartphones of besturingseenheden in auto-elektronica.

Compact en universeel

De drie nieuwe camera's zijn ontworpen met compactere afmetingen dan de rest van de Ruler3000-familie en passen daarom in krappe machinekamers. Alle camera's zijn uitgerust met een gevoelige CMOS-sensor en de ROCC-technologie (Rapid On-Chip Calculation) van Sick. Ze extraheren de ware 3D-vorm van een object, ongeacht het contrast of de kleur. Ze verwerken tot 15,4 Gp/s, wat tot 7000 full-frame 3D-profielen per seconde mogelijk maakt.

Met de gebruiksvriendelijke stream-setup-interface van Sick wordt integratie in de machine vereenvoudigd. De Sick GenIStream API vereenvoudigt het programmeren voor C#- en C++-gebruikers. Volledige compatibiliteit met industriestandaarden zoals GigEvision en GenICam maakt plug-and-play toegang tot software van derden zoals Halcon en LabView mogelijk. Bovendien hebben ontwikkelaars toegang tot de volledige flexibiliteit van het softwareplatform AppSpace van Sick met zijn brede scala aan beeldverwerkingstools en toepassingsvoorbeelden.

Sick heeft een Nederlandse vestiging in Soesterberg.

Foto: Sick