Olmia organiseert weer Nationale Cobot Dag

Sat Apr 20 2024

04 20

Olmia organiseert weer Nationale Cobot Dag

18/10/2022

Door Ad Spijkers

Het evenement biedt een overzicht van de meest gangbare cobots en accessoires van de bekendste fabrikanten.


     

Op 16 november organiseert Olmia Robotics de jaarlijkse Nationale Cobot Dag. Behalve dat veel cobots en cobotaccessoires van toonaangevende merken worden gepresenteerd, zijn er verschillende lezingen plaats, worden er cobottrainingen gegeven en wordt de dag afgesloten met een borrel. Plaats van handeling is de locatie van het bedrijf aan de Stephensonstraat 7, 4004 JA Tiel.

Cobots

De Nationale Cobot Dag is in het leven geroepen om de bekendheid van cobots te vergroten en acceptatie te bevorderen. Op deze dag laten bedrijven die zich bezig houden met cobots zien wat de voordelen zijn van cobots en welke mogelijkheden er zijn om repeterende taken te automatiseren met cobots. De bezoekers kan kennis maken met diverse merken cobots, met hun applicaties en met tools en toebehoren die er zijn om van de cobot het flexibel inzetbare gereedschap te maken dat het is.

Cobots vormen (nog) maar een kleine percentage van de totale robotmarkt. Dat heeft grotendeels te maken met onbekendheid: 90% van de markt is niet op de hoogte van het potentieel van collaboratieve robots voor hun bedrijf. De verwachting is dat de vraag naar cobots in het komende decennium zal toenemen met meer dan 50%. Dit jaar zal naar schatting zo’n 30% van alle nieuwe implementaties van robots uitgevoerd worden met cobots.

Ook de ontwikkelingen rondom grijpers, sensoren en rekenkracht gaan snel en de prijzen ervan blijven dalen. Daardoor dalen ook de prijzen voor complete cobotsystemen.

Ook voor MKB

In veel van de industrieën worden fabrikanten geconfronteerd met een toenemende vraag naar aangepaste, geïndividualiseerde producten voor de lage kosten per eenheid. Deze ontwikkeling is zichtbaar in de auto-industrie, maar ook in de elektronica-industrie, de metaalindustrie en in toenemende mate in waren zoals kleding, schoenen, meubels en andere producten. Dit heeft geleid tot 'mass customization', door computers aangestuurde fabricage waarbij cobots een grote rol (gaan) spelen. Cobots maken dat mogelijk: enkelstuk of kleine series, just-in-time, voor de prijs van serieproductie, zonder wachttijd voor aanvoer vanuit China.

Door de lage drempel kunnen ook kleine tot middelgrote organisaties profiteren van cobot-technologie. Met deze nieuwe mogelijkheid om automatisering te schalen kunnen kleinere fabrikanten nu concurreren met fabrieken in landen met lagere productiekosten.

Cobots zijn bijna plug and play (programmeerbaar door elke werknemer) en flexibel inzetbaar. Ze vormen een nieuwe weg naar productiviteitsgroei, waarbij cobots het personeel eerder aanvullen dan vervangen. Cobots kunnen ergonomisch uitdagende taken uitvoeren en samenwerken met mensen in kleine assemblagelijnen. Ze zijn betaalbaar en gemakkelijk te trainen en kunnen worden gebruikt om fysiek belastende, repetitieve en saaie taken op zich te nemen.

De toegang tot de Nationale Cobot Dag is gratis, u moet zich wel vooraf even aanmelden.

Foto: Olmia